Kultura     | 08.04.2019. 16:12 |

Tunel za žabe i siguran prelazak ulice u Beču

FENA Saopćenje

 

BEČ/SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - U Beču je registrovano ukupno 17 vrsta vodozemaca. Najviše ih ugrožavaju gubitak staništa, pesticidi, poribljavanje te saobraćaj. Mnogi od tih vodozemaca se stoga nalaze na crvenom popisu ugroženih vrsta.

Početak proljeća posebno je opasno vrijeme za vodozemce jer su tada u potrazi za pogodnim mrijestilištima. Na svom putu do odgovarajućih vodenih površina za razmnožavanje često moraju prelaziti i vrlo prometne ulice, a posebno su loše vidljivi u zoru i sumrak te nerijetko završe pod kotačima vozila.

Kako bi spriječila takve nesretne scenarije bečka gradska uprava je još prije nekoliko godina osmislila paket mjera zaštite ovih ugroženih životinja.

Uz glavne rute tj. ceste koje vodozemci koriste prilikom svojih migracija postavljeni su zeleni znakovi opasnosti, a ispod nekih su napravljeni i tuneli koji životinjama omogućavaju siguran prelazak na drugu stranu.

Tri su najopasnije bečke ceste tako ograđene nekom vrstom žice koja vodozemce usmjerava u podzemne hodnike koje rado koriste i druge manje životinje poput ježeva i lisica, saopćeno je iz Eurocomma-PR.

Prolaznici u večernjim satima nerijetko mogu svjedočiti nevjerojatnim prizorima migracije žaba i drugih vodozemaca, ali im se savjetuje da zadrže odstojanje i pse vode na povocu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'