Svijet     | 09.04.2019. 09:58 |

Predsjednička utrka u Ukrajini stigla do medicinskih pretraga

FENA Internet

KIJEV,  9. aprila (FENA) - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko 5. aprila je dao uzorke krvi, urina i kose kako bi dokazao da ne koristi drogu ili alkohol i da se pripremi za ozbiljnu debatu u sportskoj areni s drugim protivnikom, komičarom Volodimirom Zelenskim, piše redakcija Radija Slobodne Evrope (RSE) na engleskom jeziku.

Dva dana ranije, Zelenski, zvijezda hit komedije u kojoj glumi slučajnog predsjednika i koji je prestigao Porošenka u prvom krugu izbora prošlog vikenda, izazvao je sadašnjeg predsjednika da se podvrgne testiranju na drogu, u vještom ali  bizarnom videu kojim je opisao preduslove za debatu prije nego što se Ukrajinci vrate na birališta 21. aprila.

Na taj način, Zelenski je pretvorio ukrajinsku predsjedničku utrku u ono što su neki kasnije ismijavali kao "takmičenje u uriniranju".

Njegovi uslovi su također uključivali premještanje mjesta takmičenja iz studija javne televizije na Olimpijski stadion u Kijevu sa 70.000 sjedišta, najveće arene u zemlji.

Zelenski je dao predsjedniku 24 sata da odgovori.

Zelenski, koji ima 41 godinu, preuzeo je inicijativu u sadašnjoj utrci s dva kandidata, nakon što je u prvom krugu osvojio 30 posto glasova - skoro duplo više od Porošenkovih 15 posto, ali što je bilo daleko od većine koja bi mogla isključiti drugi krug.

Porošenko je odgovorio - i prihvatio poziv - u svom videu prije nego što je rok istekao.

"Želiš stadion, imaš stadion", rekao je Zelenskom. "Čekam te."

Kako bi demonstrirao da je bio spreman za izazov, 53-godišnji predsjednik stigao je na Olimpijski stadion rano 5. aprila s više od 100 novinara, podigao rukave i dao liječniku dvije bočice krvi. Zatim je dao uzorak urina i svoje prosijede kose.

"Ja sam ovdje a ti [Zelenski] nisi", rekao je Porošenko, obraćajući se protivniku direktno u kamere. "Siguran sam da on skuplja hrabrost da dođe ovamo i da će se rasprave održati, kao što to nalažu ukrajinski zakoni", dodao je on, naizgled preuveličavajući svoj slučaj jer zakon ne podrazumijeva takve rasprave.

Sam Porošenko je odbio da učestvuje u debatama kandidata kada je pobijedio 2014. godine, a eksperti su primijetili da postoji rijetka tradicija takvih događaja od kada je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

U međuvremenu, u pratnji grupe svojih novinara, Zelenski je predao uzorke za testiranje droge u drugoj laboratoriji u gradu, rekavši da ne vjeruje onome na sportskoj areni zbog veza s državom.

Njegova kampanja je čitav proces emitovala uživo na Facebooku i Instagramu, gdje kandidat ima ukupno četiri miliona sljedbenika.

Kao dodatak ovoj bizarnoj situaciji, novinari su otkrili detalje o doktoru koji je testirao Zelenskog na droge. On je takođe maser i glumac koji je igrao uloge "ubice", "medicinske sestre" i "njemačkog vojnika" u 17 filmskih projekata, uključujući i neke za filmski studio Zelenskog Kvartal 95.

Izgleda da su pošalice na tankom ledu za neke Ukrajince, koji zapravo žele da čuju stavove kandidata o ključnim pitanjima kao što su borba protiv korupcije, ekonomija i rat koji bjesni u istočnoj Ukrajini koji će ovog mjeseca ući u šestu godinu.

Novinar koji je posjetio ratom razoren grad Marijnka u blizini ukrajinske istočne linije fronta, gdje je od 2014. ubijeno oko 13.000 ljudi, napisao je na Twitteru da se jedan stanovnik glasno pitao: "Zašto ne okončaju rat, umjesto što prave predstave?"

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'