Svijet     | 09.04.2019. 10:33 |

U Istanbulu ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića

FENA Internet

ANKARA, 9. aprila (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan brani zahtjev svoje Stranka pravde i razvoja (AK) za ponovno brojanje svih glasova u Istanbulu, i tvrdi da su neregularnosti nanijele šštetu skoro cijelom prebrojavanju glasova na nedavno održanim izborima u toj zemlji.

U više oblasti u Istanbulu ponovno se broje nevažeći glasački listići, ali Erdoganova stranka sada traži da se svi glasovi ponovo izbroje, prenosi  AP.

Djelomično prebrojavanje je umanjilo vodstvo opozicionih kandidata u Istanbulu.

Kandidat za gradonačelnika glavne opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu je, prema prvom brojanju, vodio sa 25.000 glasova razlike, dok je ponovnim brojanjem razlika spala na 15.000 glasačkih listića.

Opozicija je pozvala Erdogana da prizna poraz, na ššto je aktuelni predsjednik odgovorio kako "niko nema pravo da proglasi pobjedu u gradu koji ima više od 10 miliona stanovnika, vodstvom od 13.000 ili 14.000 glasova razlike".

Erdogan je dodao da će njegova partija da prizna rezultat koji će proglasiti turska Vrhovna izborna komisija.

U Istanbulu su se od ukupno 39 administrativnih oblasti glasovi ponovo prebrojavali u 18 administrativnih oblasti.

Agencija Anadolija (AA) objavila je da je Vrhovno izborno vijeće Turske u ponedjeljak djelomično odbacilo poziv vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) za ponovno prebrojavanje svih glasova u Istanbulu, osim 51 glasačkih kutija u 21 okrugu.

Predstavnik AK-a u izbornom odboru Recep Ozel izjavio je novinarima kako će   odluku o ukidanju izbornih rezultata u gradskoj četvrti Buyukcekmece   Vijeće  donijeti u  utorak.

Stranka poziva na ponavljanje izbora u okrugu, navodeći "organizirane nepravilnosti", prenosi AA.

Ozel je kazao kako će stranka nastaviti svoje pravne napore kako bi osporila izbore u Istanbulu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je izrazio zabrinutost zbog "organiziranog miješanja" u Istanbulske izbore ranije u ponedjeljak.

"Mi, kao politička stranka, otkrili smo organizirani kriminal i neke organizirane aktivnosti", izjavio je Erdogan novinarima uoči odlaska iz Istanbula u Moskvu.

U Turskoj su 1. aprila održani izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina i gradska ili provincijska vijeća.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'