Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 18:14 |

Posjetitelji Mostarskog sajma podržali inicijativu 'Klima bez dima'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. travnja (FENA) - Inicijativa "Klima bez dima" nastavlja skupljati glasove potpore za kreiranje svijeta bez duhanskog dima.

Jedan klik na link bit.ly/klimabezdima je dovoljan da građani daju potporu novim zakonskim rješenjima u oblasti kontrole upotrebe duhana, a cilj predstavnika inicijative je prikupiti 10 000 glasova potpore do 31. svibnja kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja.

Tim povodom u paviljonu 1 izložbenog prostora 22. Međunarodnog sajama gospodarstva u Mostaru posjetiteljima je prikazana i kreativna postavka "Život u dimu", uz poziv da svojim potpisom - peticijom osnaže napore u promociji zdravih navika i zaštiti svih, a posebice djece, od pasivnog pušenja. 

-Prijedlogom Zakona se ne želi zabraniti pušenje nego uvesti red u javne zatvorene prostore, kako duhanski dim ne bi udisale osobe koje ne konzumiraju duhan- poručio je savjetnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko.

"Klima Bez Dima" ima za cilj  podizanje svijesti i pružanje potpore za osiguranje ambijenta bez duhanskog dima na javnim mjestima u cilju zaštite zdravlja stanovništva u BiH.

Ova inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH, za koji potporu pruža Vlada Švicarske, a implementira ga Svjetska banka u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, gradskim upravama, zavodima za javno zdravstvo i drugim domaćim partnerima.

Projekt smanjenja faktora zdravstevnih rizika fokusiran je na četiri faktora rizika: uporaba duhana i duhanskih proizvoda, prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana i fizička neaktivnost.

Organizatori ističu kako su mnoge obrazovne ustanove na području HNŽ-a već započele primjenjivati "politiku bez duhanskog dima", a ravnatelji škola pozdravili Inicijativu.

Peticiju je potpisao i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a dr.sc. Rašid Hadžović koji je izrazio uvjerenje da su nepušači u većini i da će ipak postojati prostor bez cigareta i dima.

Peticiju su potpisali i mnogobrojni posjetitelji sajma koji su iskazali zadovoljstvo ovakvom Inicijativom koju je sa Svjetskom bankom organizirala agencija Primera zadužena za Mobilizaciju zajednice Projekta.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo