Najave     | 10.04.2019. 10:38 |

Potpisivanje sporazuma o saradnji Ambasade R Francuske u BiH i CEST-a RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Sporazum o saradnji Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini i Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS (CEST RS) bit će potpisan sutra u Banjoj Luci.

Sporazum/protokol o saradnji potpisat će ambasador R Francuske u BiH Guillame Rousson i Tomislav Čavić, direktor CEST-a RS.

Istovremeno, a u sklopu te saradnje, koja podrazumijeva angažman francuskih eksperata na planu obučavanja sudija i javnih tužilaca, bit će održan seminar o borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama u Bosni i Hercegovini.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) u saradnji sa Ambasadom R Francuske u BiH, CEST-om RS i Centrom za kulturu Tuzla organizuju seminar o temi „Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini“.

Seminar će biti održan u prostorijama CEST-a RS u Banjoj Luci.

Prema raspoloživim podacima, 6,3 posti svjetske ilegalne trgovine umjetninama zastupljeno je u jugoistočnoj Evropi, a u Bosni i Hercegovini ukraden je veliki broj umjetnina (umjetničke slike iz privatnih i javnih kolekcija, arheološki predmeti, raritetne knjige i rukopisi...) od čega značajan broj ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Taj seminar omogućit će sudijama, tužiteljima, policiji i državnim službenicima u RS-u bolju pripremu za borbu protiv tog oblika kriminaliteta, saopćeno je iz CPKU-a BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana