Bosna i Hercegovina     | 10.04.2019. 11:18 |

Potvrđena optužnica protiv Arapčića i Jarakovića

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. aprila (FENA) -  Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Istovremeno, Jaraković je optužen da je počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, od čega jedno u pokušaju, te  primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor JZU Dom zdravlja u Lukavcu, podstrekavao i nagovarao  tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara. 

Jaraković je, kako se navodi, pod ovim uticajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena poreska prijava za ovu osobu. 

Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama.

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od januara 2017. do juna 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlašćenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju DZ Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na iste, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist. 

Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u DZ Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

Prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu je pronađena veća količina municije za pušku čije držanje građanima nije dozvoljeno, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Podignuta optužnica protiv komandira Granične policije BiH - aerodrom Banja Luka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo