Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 13:37 |

Ljudi-knjige s Mostarcima podijelili svoje životne priče

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 11. aprila (FENA) - U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u četvrtak je u Nansen dijalog centru u Mostaru upriličena "Živa biblioteka".

U toj biblioteci knjige su zapravo živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi, a "iznajmljujući" jednu od sedam različitih "knjiga" posjetioci mogu čuti životnu priču jedne posebne osobe.

"Knjige" s kojima su građani Mostara mogli razgovarati su raseljeno lice, povratnica, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivist, bivši ovisnik te član porodice nestalih.

- Naše knjige su žrtve koje dolaze iz svih naroda, sa svih područja i koji pričaju svoje lične priče. Ideja je da kroz te priče, kad upoznate čovjeka s imenom i prezimenom, kad osjetite njegovu emociju, imate neku empatiju, onda nivo predrasuda pada ne samo prema tom čovjeku, nego i prema cijeloj populaciji kojoj on pripada - istakao je predstavnik Helsinškog parlamenta građana Aleksandar Žolja.

Jedna od "živih knjiga" Fikret Bačić pričao je o događaju koji se desio 25. jula 1992. godine u mjestu Zecovi kod Prijedora, kada je strjeljana njegova porodica.

- Trideset dvoje žena i djece izvedeno je na strijeljanje, a među njima je bilo i moje dvoje djece, kćerka od šest i sin od dvanaest godina. Od njih trideset dvoje, troje djece je preživjelo i oni su danas svjedoci na sudu u Sarajevu protiv osoba koje su prepoznate tu noć, protiv dva vojnika koji su, nažalost, naše prve komšije Srbi - kazao je Bačić.

Iako mu se to desilo Bačić kaže kako ne mrzi nikoga osim onih koji su to uradili. Poručio je i kako se mora prevazići ono što se desilo te da se mora graditi zajednička budućnost.

Građani ga najčešće pitaju zašto se nije osvetio, zašto nije ubio one koji su strijeljali njegovu djecu kada je već znao ko je počinio taj strašni zločin.

- Građanima odgovorim da je Bog dao život i da ga samo on ima pravo uzeti i niko drugi. Drugi dio mog odgovora je "šta bih ja bio bolji od drugih kada bih uzeo pravdu u svoje ruke" - poručio je Bačić, navodeći kako mu bude lakše svaki put kada ispriča svoju priču.

Nesib Subašić iz Zenice, koji za sebe kaže da je "knjiga - ratni vojni veteran, potrošeni čovjek", pričao je mladima o svom učešću u ratu, o svemu onome što je doživio i o razočarenju koje je doživio nakon rata.

- Krenuo sam u rat kao vojnik i završio sam kao kapetan bosanske Armije. Na kraju sam šutnut kao da ne postojim, kćerke mi i dan danas ne rade sa završenim fakultetima, živimo od ženine plate i eto, to mi je moja borba dala - kazao je Subašić.

Naveo je kako ima prijatelje na svim stranama, kako na hrvatskoj, tako i na srpskoj, te dodao kako je ponosan na ta prijateljstva.

- Kad smo ranjeni, sve isto boli, kad krvarimo svi isto krvarimo, kad zaboli svi mater zovemo, ali tad je kasno. Nisu svi bili zločinci i ubice. Nažalost, svako priča svoju istinu u ovom ratu bez pobjednika - zaključio je Subašić.

Današnji događaj je organizovan u saradnji s Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva, a nakon Mostara "Živa biblioteka" u petak će posjetiti Stolac.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima BiH i on se provodi u preko sedamdeset općina i gradova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana