Ekonomija     | 11.04.2019. 11:44 |

Šumsko privredno društvo ZDK Zavidovići platilo dug po osnovu javnih prihoda

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Porezni obveznik - dužnik JP „Šumsko privredno društvo ZDK“ d.o.o Zavidovići  uplatio je glavni dug po osnovu javnih prihoda i troškova postupka prinudne naplate u iznosu 6.664.764,75 KM, saopćeno je iz Porezne uprave BiH

Uplaćena dugovanja, odnose se na porezni period od 2008. – 2014. godine, za koja se vodio postupak prinudne naplate u Kantonalnom poreznom uredu Zenica.

Naplata duga rezultat je višegodišnjih napora i zalaganja na poduzimanju aktivnosti Kantonalnog poreznog ureda Zenica i menadžmenta JP „Šumsko privredno društvo ZDK“d.o.o Zavidovići.

Plaćanjem glavnog duga i troškova postupka prinudne naplate porezni dužnik je u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode stekao uslov za otpis obračunate, a neplaćene zatezne kamate.

Shodno navedenom primjeru plaćanja duga, Porezna uprava Federacije BiH ponovo podsjeća porezne dužnike da je do isteka roka za otpis zateznih kamata ostalo još 20 dana, te poziva porezne obveznike koji imaju dugovanja po osnovu javnih prihoda nastala sa 31.12.2016. godine da do 5. maja 2019. godine iskoriste pogodnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, uplate glavni dug i troškove postupka prinudne naplate i oslobode se plaćanja zateznih kamata.

Prema odredbama ovog zakona, kamata koja je nastala po osnovu dospjelih, prijavljenih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31.12.2016. godine otpisuje se u cijelosti ako porezni obveznik glavni dug i troškove postupka prinudne naplate izmiri najkasnije do 5. maja 2019. godin, kaže se u saopćenju PUFBiH.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U FBiH u periodu januar-mart uplaćeno 1.945.383.748 KM javnih prihoda

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Povećana naplata javnih prihoda u FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'