Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 13:39 |

Potpisan Memorandum o saradnji na zagovaranju prava osoba s invaliditetom u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Češka nevladina organizacija 'People in Need' (PIN) i četiri bh. visokoškolske institucije - Pravni, Filozofski i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, partneri su u realizaciji projekta "Naši glasovi - zagovaranje za prava osoba s invaliditetom u BiH".

Radi se o projektu čiji je cilj animiranje, odnosno podizanje svijesti mladih ljudi, prevashodno, studenata u vezi s problemima, potrebama i pravima osoba s invaliditetom, s fokusom na promoviranje jednakih mogućnosti i njihovu inkluziju u sve društvene procese, uključujući jednak pristup obrazovanju, zaposlenju...  

Tim povodom, danas su u Ambasadi Češke Republike u Sarajevu Memorandum o saradnji potpisali češki ambasador Jakub Skalnik i predstavnica organizacije PIN Judith Kiers, kao i dekani Pravnog i Filozofskog fakulteta UNSA - prof. dr. Hajrija Sijerčić Čolić i prof. dr. Muhamed Dželilović.

Svečani čin potpisivanja dokumenta, čime je otvoren put za realizaciju spomenutog projekta, pozdravio je ambasador Skalnik, izražavajući zadovoljstvo što je u prilici svjedočiti novom projektu podrške osobama s invaliditetom koju njegova zemlja pruža u kontinuitetu.

Ukazao je na značaj angažmana na tom planu u skladu sa savremenim standardima i utvrđenim obavezama, a kako bi osobama s invaliditetom bile osigurane iste mogućnosti za razvoj i napredak, uz očekivanje da će aktuelni projekt u značajnoj mjeri doprinijeti tim ciljevima.

Regionalna predstavnica PIN-a Judith Kiers istaknula je važnost zajedničkog djelovanja na planu osiguranja socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i osnaživanja angažmana na zagovaranju njihovih prava, uključujući jačanje svijesti o stvaranju pretpostavki za njihov ravnopravni društveni tretman.

Značaj intenzivnijeg i sistematičnog djelovanja u ovoj iznimno važnoj oblasti, potcrtali su dr. Sijerčić Čolić i dr. Dželilović, zalažući se za interdisciplinarni pristup i osiguranje kontinuiteta u realizaciji projekata orijentiranih ka poboljšanju statusa osoba s invaliditetom u BiH.

Istovremeno, iskazali su zahvalnost Ambasadi Češke Republike povodom dosadašnje podrške, uz očekivanje da će saradnja na tom planu biti nastavljena.

Između ostalog, saradnja u sklopu spomenutog projekta bit će realizirana putem radionica u Sarajevu i Banjoj Luci na kojim će studenti, budući pravnici, psiholozi, socijalni radnici i novinari biti upoznati o UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), koju je BiH ratificirala 2010. godine.

Inače, najnoviji projekt zagovaranja prava osoba s invaliditetom uslijedio je nakon uspješne realizacije prethodne trogodišnje inicijative PIN-a "Podrška uključivanja osoba s invaliditetom u društvo u BiH" (2016-2018.) putem koje je uspostavljena skupina aktivnih samozastupnika u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, i Mostaru.      

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta