Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 13:49 |

U Sarajevu sastanak odsjeka turkologije s bh. univerziteta

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Ured za obrazovanje Ambasade Turske u BiH organizirao je danas u Sarajevu sastanak odsjeka turkologije s bh. univerziteta kako bi razgovarali o trenutnom stanju i budućnosti tih odsjeka u BiH.

Sastanku, koji je održan pod pokroviteljstvom ambasadora Turske u BiH Halduna Koča, prisustvovali su rektori univerziteta na kojim se izučava turski jezik i književnost, dekani, šefovi odsjeka turkologije, profesori, te predstavnici Orijentalnog i Yunus Emre instituta.

Ambasador Koč je istakao da je to prvi sastanak te vrste koji je organizovala Ambasada, te da ga smatra osnovom za razmjenu ideja za poboljšanje nastavnog procesa i rješavanje eventualnih problema.

- Poznavanje turskog jezika u Bosni i Hercegovini iz dana u dan raste i ovaj sastanak predstavlja dobru platformu za razmjenu mišljenja - rekao je Koč.

Na sastanku je istaknutio da je za vrijeme Jugoslavije u Sarajevu 1950. osnovana prva katedra za turski jezik, a odmah nakon toga s radom je počeo i Orijentalni institut. Te dvije institucije, koje naredne godine obilježavaju 70. godina od osnivanja, nastavljaju da budu centar rada turkologije u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu