Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 15:08 |

Goražde: Obilježen završetak radova u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11.aprila (FENA) - U goraždanskoj Osnovnoj školi „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima danas je svečano obilježen završetak radova na projektu energetske efikasnosti, čijom implementacijom su osigurani bolji uvjeti boravka i rada za 210 učenika i uposlenika.

Radovi su realizirani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) a sredstva u iznosu od 260.000 KM su osigurali Vlada BPK-a, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša FBiH, dok je projekat implementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Elma Hamzić, direktorica OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, naglasila je da je riječ o izuzetno važnom projektu za ovu odgojno-obrazovnu ustanovu.

„Ovo je za nas velika svečanost jer projekat će izuzetno doprinijeti poboljšanju uvjeta i kvaliteta rada učenika i uposlenika i ovo je investicija koja će se višestruko isplatiti u narednom periodu. Drago mi je zbog djece, jer se i kroz ovaj vid ulaganja njima na neki način šalje poruka da neko misli na njih i njihovo obrazovanje“ - kazala je Hamzić.

Predstavnici UNDP-a naglasili su da je ovo još jedan u nizu projekata u oblasti energetske efikasnosti koji se realizira na području BPK-a.   

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo ozvaničili završetak ovog vrlo uspješnog projekta utopljavanja školske zgrade koji su zajedno finansirali BPK-a, UNDP i Vlada Švedske koja je najveći donator sredstava. Na ovaj način se čine i velike uštede koje će račune za utrošenu energiju smanjiti od 30 do 50 posto. BPK Goražde učestvuje s nama u još 10 projekata u sklopu GED projekta čime su osigurani kvalitetniji uvjeti za oko 6.000 ljudi koji žive u tim zgradama. Veliko nam je zadovoljstvo sarađivati s kantonalnom vlašću na polju energetske efikasnosti i isto tako švedskom vladom i vjerujemo da ćemo još mnogo projekata zajedno realizirati“ - kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, v.d rezidentnog predstavnika UNDP-a  BiH.

Marie Bergstrom, šefica Odjela za saradnju i razvoj ambasade Švedske u BiH istakla je da ova zemlja mnogo radi na pitanjima okoliša u BiH.

„Projekti energetske efikasnosti su jako dobri kako za enterijer tako i eksterijer, i njima se postižu velike uštede kako za kantonalne tako i gradske budžete. Veliko zadovoljstvo nam je što radimo s UNDP-om koji ovakve projekte provodi širom BiH. Švedska će nastaviti i dalj podržavati okoliš u BiH i  raditi na ovakvim projektima, kako bi pomogla BiH da se i u tom pogledu približi Evropskoj uniji“ - kazala je Bergstrom.

Premijer BPK-a Emir Oković istakao je da je kantonalna Vlada u projekt utopljavanja škole u Vitkovićima uložila 50 posto sredstava dok su s isto toliko učestvovali donatori. Dodao je da je ovo treći školski objekat koji je opremljen u smislu mjera energetske efikasnosti u proteklom mandatu.

„Generalno kada govorimo o školskim i javnim objektima, u ovom mandatu implementirali smo  15 projekata energetske efikasnosti kojima smo obuhvatili ukupno 10 objekata. Imamo i 14 objekata u privatnom dijelu odnosno objektima kolektivnog stanovanja, tako da smo apsolutno zadovoljni onim što smo uradili na polju energetske efikasnosti“ - kazao je Oković.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj (GED) posvećen je kreiranju uvjeta za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva, što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo