Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 15:59 |

MIsija OSCE organizirala posjetu laboratoriji za ispitivanje municije u Doboju

FENA Saopćenje

DOBOJ, 11. aprila (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine organizirali su danas posjetu novoj laboratoriji za ispitivanje municije u Doboju (Tehnička radionica za opravku i uništavanje municije-TROM Doboj).

Laboratorija je otvorena u okviru projekta za poboljšanje sigurnosti na lokacijama skladišta oružja i municije u BiH (SAFE-UP), koji realizira Misija OSCE-a u BiH.

Predstavnici donatorskih država koje finansiraju realizaciju projekta, Oružanih snaga BiH, EUFOR-a i Štaba NATO-a u BiH imali su priliku lično svjedočiti primjeni najnovije tehnologije u ispitivanju hemijske stabilnosti municije.

- Prije manje od godinu dana, u julu 2018. godine, u okviru projekta SAFE-UP stvorena je mogućnost za otvaranje laboratorije za hemijsku i termalnu analizu municije - izjavio je Alexander Chuplygin, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Naveo je da će taj važan korak naprijed pomoći partnerima u BiH da na siguran način skladište municiju, što će doprinijeti sigurnosti i civilnog stanovništva i vojnog osoblja.

Cilj projekta SAFE-UP je unaprijediti sigurnost na perspektivnim lokacijama skladišta oružja i municije u BiH. Njegovu realizaciju finansira 14 država donatora, i to: Austrija, Češka Republika, Njemačka, Francuska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Holandija, Norveška, Slovačka, Švicarska i Turska, uključujući Bosnu i Hercegovinu kao državu domaćina.

Misija OSCE-a u BiH, kako je saopćeno, nastavit će pružati pomoć u interesu održivosti laboratorije, kroz pružanje obuke i isporuku opreme, te će nastaviti njegovati partnerski odnos sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH i pružati im podršku u provedbi niza važnih strateških dokumenata i planova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na području Gračanice pronađeno vozilo sa drogom i većom količinom novca, uhapšena jedna osoba

Sattler: Potrebno efikasnije procesuiranje izbornih prevara

Hurtić razgovarao sa gradonačelnikom Jerinićem i dobojskim imamom Halilovićem 

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom