Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 11:38 |

Ambasador BiH Čengić predao akreditivna pisma predsjedniku Bangladeša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine za Narodnu Republiku Bangladeš sa sjedištem u Nju Delhiju Muhamed Čengić uručio je u srijedu, u predsjedničkoj palati u Dhaki, akreditivna pisma predsjedniku Bangladeša Md Abdul Hamidu.

Predsjednik Md Abdul Hamid je izrazio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će njegov rad doprinijeti daljnjem razvoju bilateralne suradnje između BiH i Bangladeša. 

Tokom razgovora je konstantovano da BiH i Bangladeš imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoje potencijali za daljnje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju. 

Bangladeš je država koja u regionu prednjači po stopi ekonomskog rasta i već je u svijetu jedan od najvećih izvoznika farmaceutskih, poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda.

Predsjednik Abdul Hamid je posebno ukazao na dosad neiskorištene turističke potencijale.

Govoreći o prijateljskim vezama i međudržavnim odnosima, ambasador Čengić je naglasio da privlačenje stranih investicija, predstavlja jedan od osnovnih prioriteta vanjske politike, te da je Bosna i Hercegovina, zbog svoje geostrateške pozicije, pogodnosti u poslovanju s EU i prirodnih bogatstava, veoma atraktivna za strane investicije.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Kabineta predsjednika, te Ministarstva vanjskih poslova na čelu sa sekretarom Ministarstva i šefom Protokola, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom