Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 12:47 |

Ružnić: Migrantska kriza ostaje problem samo nas u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 12. april (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić istakao je kako se jučerašnjim neodržavanjem hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi, potvrdilo trenutno nefunkcioniranje bosanskohercegovačke vlasti, ali i da je situacija s migrantima i izbjeglicama i dalje samo problem građana ovog kantona.

„Bila je to poruka građanima našeg kantona da se problem migrantske krize ne prepoznaje nigdje drugo, nego u ovom dijelu države. Mi se zahvaljujemo zastupnicima, na čiju inicijativu je i sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj se trebalo razgovarati o situaciji s migrantima i izbjeglicama, međutim još jednom su naši pozivi u pomoć  izignorirani. Mislim da sada svi građani BiH mogu jasno vidjeti kako se ovim problemom bave samo Kantonalna vlada, lokalne zajednice, humanitarne i međunarodne organizacije“, kazao je Ružnić.

Dodao je kako je u Unsko-sanskom kantonu u prošloj godini evidentirano više od 19.000 migranata i izbjeglica, a u prva tri mjeseca 2019. godine već oko šest hiljada.

„Zbog toga ćemo nastaviti insistirati da se nadležne državne institucije napokon uključe u rješavanje ovog problema, jer je nedopustivo da se lokalne zajednice same nose s tolikim brojem ilegalnih migranata. Neko mora čuti naš apel, ukoliko želimo nastaviti kontrolirati ovdašnju sigurnosnu i epidemiološku situaciju“, riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade USK između ostalog, naglašeno je i kako formirana radna grupa za praćenje aktivnosti oko izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nastavlja s maksimalnim angažmanom i pružanjem podrške općinama i gradovima koji se bore protiv realizacije ovog projekta susjedne Republike Hrvatske.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo