Kultura     | 14.04.2019. 12:02 |

Smajlović: Uvesti STEM obrazovanje za bolje nosioce bh. društva

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - U sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini neminovno je uvesti STEM principe, koji podrazumijevaju da učenici matematiku, hemiju, fiziku, biologiju, informatiku i tehniku izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezane i tako ih primjenjuju u stvarnom životu.

- Na taj način razvijaju kritičko mišljenje, samostalnost, te sposobnost rješavanja problema, što im je danas potrebno kako bi učestvovali u ekonomiji znanja ne samo kao radnici, već i kreatori poslova u budućnosti - izjavila je u razgovoru za Fenu direktorica za razvoj i kvalitetu programa u organizaciji Save the Children Fatima Smajlović.

Ova organizacija od 2016. godine provodi projekt ENABLE-BiH (Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini ) uz podršku Americke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem da se u BiH uvede STEM obrazovanje, koje je zaživjelo u većini zemalja Evrope i svijetu.

- To naprosto diktira ubrzani razvoj tehnologije, te mladi ljudi moraju ovladati funkcionalnim znanjima i sposobnošću povezivanja različitih disciplina u nove kompetencije – smatra Smajlović.

Namjera projekta je da osigura preduslove u smislu kreiranja ključnih dokumenata te modela za njihovu primjenu u Bosni i Hercegovini kako bi cjelokupno građanstvo bilo u toku ključnih razvoja i očekivanja 21.stoljeća, a prvenstveno da se budući nosioci bh. društva pripreme za bolju budućnost.

-  Djeca i mladi u BiH veoma dobro naslućuju i osjećaju napredne tehnologije, ali nemaju adekvatnu podršku i okvire nas odraslih da ih mogu provesti, kreirati i koristiti u svakodnevnom životu. U tom cilju, Treća gimnazija je prva srednja škola na prostoru Kantona Sarajevo u kojoj educiramo nastavno osoblje o ovom vidu obrazovanja, koji iziskuje unapređivanja nastavnih planova i programa – istakla je Smajlović.  

Kaže da su studije pokazale da će se 65 posto djece koja danas polaze osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju.

Trenutno se odvija druga faza projekta u okviru koje se radi na uvođenju STEM-a (Science, Technology, Engineering, Mathematics) u 12 model-škola u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Gradišci, Doboju, Brčkom, Maoči i Banjoj Luci, čime su obuhvaćena 3.480 učenika, 192 nastavnika i 73 STEM/PPDM trenera/mentora.

- Svaka škola oformit će STEM učionicu/laboratorij u kojoj će se nalaziti 3D printer, 12 računara, STEM kompleti, namjenski imobilijar i resursni materijal – u vrijednosti od 20.000 dolara po učionici. Vannastavne aktivnosti realizirat će se u dva Tehnološka parka, gdje će u projektu učestvovati i djeca marginaliziranih skupina. Također, odlično sarađujemo sa tri prirodno-matematička fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Mostaru i  Sarajevu, kako bi se osposobili budući STEM stručnjaci, formirali studijski programi i STEM centri izvrsnosti – pojasnila je Smajlović.

Bosna i Hercegovina se, po njenom mišljenju, nalazi u pravom trenutku gdje Inicijative poput projekta ENABLE BiH, uključivanje ključnih strana kao što su djeca, mladi, roditelji i članovi društva, obrazovne vlasti, savjetodavne i stručne institucije, predstavnici međunarodnih organizacija i donatora, poput USAID-a, mogu biti od velike pomoći i dati podršku za mobilizacije snaga i resursa koje ce podržati inkluzivno, kvalitetno i relevantno obrazovanje u BiH.

- U tom procesu neophodni su koordiniranje i uska saradnja svih nadležnih faktora. S obzirom na to da nas očekuju rezultati glavnog istraživanja PISA 2018, te učešća na međunarodnim testiranjima u ovoj godini bit ćemo u prilici objektivno sagledati sve izazove, neusklađenosti, ali i prilike i mogućnosti rasta i razvoja – poručila je u razgovoru za Fenu direktorica za razvoj i kvalitetu programa u organizaciji Save the Children Fatima Smajlović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sastanak Zvizdića s predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom