Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 13:42 |

Obilježena 23. godišnjica osnivanja Stranke za BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Stranka za BiH je u svoje 23 godine svjedočila desecima propisa, zakona koje smo stvarali na jačanju institucija države BiH, pogotovo u onom postagresijskom periodu kada je svaki zakon koji je jačao institucije BiH bio zlata vrijedan – kazao je predsjednik stranke Amer Jerlagić na pres-konferenciji povodom 23. godišnjice osnivanja Stranke.

Jerlagić je ocijenio da se danas BiH nalazi na 'automatskom pilotu', „nemamo uspostavljenu vlasti na gotovo ni jednom nivou u BiH, imamo svakodnevne izjave o secesionizmu, o nekom trećem entitetu“.

- Imamo nipodaštavanje presuda Ustavnog suda, odluka i presuda Suda u Hagu, imamo veličanje ratnih zločinaca, imamo ponovno oživljavanje takozvane hrvatske republike "Herceg-Bosne" - kazao je Jerlagić, dodajući da se BiH nalazi u zaista teškoj situaciji.       

Pozvao je visokog predstavnika i OHR „da počnu raditi svoj posao za koji su izuzetno dobro plaćeni“ jer, kako je kazao, boji se da se neke stvari mogu oteti kontroli.

- Vidimo da RS uvodi i takozvani rezervni sastav policije pod kao nekom krinkom da je to borba protiv sve većeg broja migranata koji ulaze u BiH. Za takve stvari treba nam granična policija, jake institucije države BiH, a ne entitetski MUP-ovi - smatra Jerlagić.     

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji vezanoj za formiranje vlasti, kazao je da je Stranka za BiH bila dio projekta vezan za lijeve političke subjekte.

- Međutim, nakon nekoliko mjeseci tapkanja u mjestu shvatili smo da nema nekih iskoraka, da nisu u mogućnosti da naprave te većine, da se previše govorilo o kadroviranju, a malo o državi BiH. Odlučili smo da još jedanput napravimo iskorak, da pokažemo koliko nam je stalo do države BiH, napravili smo sporazum sa SDA i otkočili proces formiranja vlasti u kantonima, odnosno Federaciji BiH – naveo je Jerlagić.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH Muhidin Alić je kazao da, ako bi analizirali ove 23 godine djelovanja, to bi mogli podijeliti u dva ciklusa - do 2010. godine, kada je Stranka za BiH aktivno kreirala bh. političku scenu i nakon toga.

Ocijenio ja da su do 2010. godine, dok je Stranka za BiH kreirala političku scenu, provedene najveće reforme u BiH.

Po njegovim riječima, od 2010. godine, kada Stranka za BiH nije sudionik kreiranja političkih dešavanja u BiH, „vidimo da su ataci na BiH i na njenu državnost prešli onu crvenu liniju ispod koje jedno društvo i država ne može da toleriše“.

- Na žalost, trenutno nemamo adekvatnu politiku u BiH koja bi se od ovih politika koje idu na disoluciju BiH oduprijela – smatra Alić.

Kazao je da je više nego ikada potrebno da u ovoj državi postoji stranka kao što je Stranka za BiH, koja se istinski zalaže za državu BiH, demokratsku, decentraliziranu, ravnopravnih naroda i građana.

Istaknuo je da nikada neće odustati od te ideje, te da su uvijek spremni žrtvovati interese stranke za interese države.       

Nakon pres-konferencije održana je i svečana sjednica Glavnog odbora Stranke za BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo