Kultura     | 15.04.2019. 12:30 |

Kapo: Hrvatsko izdavaštvo počasni gost Međunarodnog sajma knjiga

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Sarajevski sajam Centra Skenderija u saradnji s TKD "Šahinpašić" od 17. do 22. aprila organizirat će 31. međunarodni sajam knjiga i 15. bijenale knjige, kao dio službenog programa obilježavanja 50 godina od osnivanja KJP Centra Skenderija.

Organizatori su pored promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora koji doprinose razvoju kulture i umjetnosti, programom planirali niz aktivnosti koji imaju za cilj da obogate i osavremene sadržaj sajma. 

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao direktor Centra Skenderija Amer Kapo, učestvovat će izdavači iz zemalja regije, Turske, Irana, BiH, a počasni gost je Hrvatsko izdavaštvo koje se nakon sedam godina vraća na Sarajevski sajam knjiga. 

- Hrvatsko izdavaštvo se vraća sa zajedničkim štandom, možemo reći da sajam raste i nadamo se da će u budućnosti postati još veći. Evropa je pravac prema kojem namjeravamo ići, ali sigurno nam je drago što se povećava i broj izdavača s Bliskog istoka. Trudimo se da osavremenimo sajam, već ove godine imamo neke nove tehnologije koje želimo predstaviti - kazao je Kapo.

Dodao je da Centar Skenderija daje besplatan ulaz na sajam i traži od izdavača da građanima daju popuste na knjige.  

Pod motom "STEM je baš COOL", kompanija Imtec će predstaviti proizvode kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok, svjetskih lidera u proizvodnji mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji.

Kako je kazao predstavnik Imteca Selmir Vrabac, na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, bit će omogućeno da praktično isprobaju demo uređaje ovih kompanija. 

- Pojam STEM je skraćenica od science (nauka), technology (tehnologija), engineering (inženjering) i mathematics (matematika), što ukratko predstavlja metodu, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike. Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije ćemo uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što nazivamo profesionalna orjentacija. Kroz STEM se kod djece razvija radoznalost, kreativnost, timski rad, kritičko mišljenje i naučna pismenost - izjavio je Vrabac. 

Predsjednik Programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić je dodao da će na sajmu biti predstavljena Bosanska kuća, u kojoj će biti održano 75 promocija, a desetine pisaca i izdavača predstavit će svoja izdanja zajedno s autorima. 

Na sajmu će biti upriličena druženja sa laureatima književnih nagrada, zatim dodjela godišnjih nagrada Fondacije "Kemal Bakaršić", ocjenjivanje i dodjeljivanje nagrada za više književnih i sajamskih kategorija, dječije radionice, kratki seminari i brojni drugi sadržaji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo