Regija     | 15.04.2019. 14:53 |

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju ugovor o strateškom partnerstvu

FENA Agencije

SUBOTICA, 15. aprila (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vrijeme da Srbija i Mađarska počnu da rade na pripremi međudržavnog ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Ona je novinarima poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici kazala da ako neke dvije zemlje treba da imaju takvu vrstu partnerstva, to su onda Srbija i Mađarska, prenosi Beta.

Kako je istakla, Srbija je zahvalna Mađarskoj zbog učešća u zajedničkim projektima, odnosu prema srpskoj manjini, balansiranom odnosu prema Kosovu, i dodala da između dvije zemlje postoji iskren odnos i veliko prijateljstvo.

Brnabić je rekla da je Mađarska treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije među evropskim zemljama i da je u porastu trgovinska razmjena dviju zemalja.

Navela je da je počela izgradnja zajedničke fabrike pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, vrijedna 7,5 miliona eura, a da su dogovorena još najmanje četiri slična projekta tokom 2019. i 2020. godine.

"Novih 11 sporazuma koje smo upravo potpisali tiču se skoro svih oblasti, od infrastrukture, obrazovanja, zaštite životne sredine, odbrane i bezbjednosti. To pokazuje u kolikoj mjeri širimo saradnju i ulazimo u svaku poru našeg političkog i ekonomskog života", rekla je Brnabić.

Po njenim riječima, Srbija je počela pripremne radove za izgradnju dionice gasovoda Turski tok kroz Srbiju, koji će ići od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, i da će do kraja mjeseca biti izdate i građevinske dozvole, poslije čega će zvanično biti otvoreni radovi.

Premijerka Srbije zahvalila je danas Mađarskoj na suzdržanom i balansiranom stavu po pitanju Kosova, uprkos tome što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

"Mađarska je izrazila sumnju, uzdržan stav i protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj mjeri je važno naše partnerstvo i politički imamo mnogo bolje odnose, razumijevanje i veću podršku nego u prošlosti", ocijenila je Brnabić.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu