Bosna i Hercegovina     | 15.04.2019. 19:29 |

Najvažnije je da je Haaški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haaškog suda - 26 godina poslije', naziv je međunarodne konferencije koju je organizirao Informativni centar (IC) o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Bivši tužitelj Haaškog tribunala Kenneth Shott smatra da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bio važan u osiguranju pravde za određeni broj osoba iz BiH koje su tamo procesuirane.  

- Ne kažem da je Tribunal bio savršen u radu, ali vjerujemo da jeste bio značajan i da je ostavio značajno naslijeđe. Najznačajniji element tog naslijeđa je upravo pravda koja mora postojati jer neće biti pomirenja bez zadovoljenja pravde, barem u određenoj mjeri i osiguranja odgovornosti počinilaca - smatra.

U izjavi novinarima prije konferencije istaknuo je da je ključna funkcija Haaškog tribunala bila, prije svega, da se zadovolji pravda, a 'pomirenje je nešto čemu smo se nadali da će doći na osnovu te zadovoljene pravde'.   

- Presude Haaškog tribunala trebalo je samo da postave temelje za istinsko pomirenje i mir na ovim područjima. Međutim, Tribunal ne može biti smatran odgovornim za ono što se dešava nakon samih presuda odnosno nakon što su te osobe odslužile svoje kazne - naglasio je Shott, koji je sudjelovao u radu konferencije zajedno sa bivšim tužiteljem Haaškog tribunala Markom Harmonom.   

Predsjednik Savjeta gradonačelnika za IC o MKSJ Sarajevo i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić podsjetio je na obavezu iz perioda potpisivanja sporazuma o preuzimanju haške arhive da budu prezentirane haške presude i da arhiva bude otvorena za sve one koji su za to i zainteresirani.  

- Najvažnije je da je Haaški sud pokazao da je međunarodna pravda dostižna. Smisao ovih presuda je i da se spriječe svi budući zločini. Da se iz onoga što se dogodilo u BiH iz presuda Hayškog suda izvuku pouke za mlade ljude, prije svega, ali i za sve ljude na svijetu da će zločini biti kažnjeni - naglasio je.

Podsjeća da je u tragediji u Ahmićima prije 26 godina stradalo više od stotinu isključivo civila.    

Husein Ahmić prije 26 godina izgubio je u Ahmićima roditelje i još nekoliko članova uže porodice. Kaže da je kako godine prolaze, tuga ista, a sjećanja su još svježa.

- Vratili smo se u Ahmiće, selo sada lijepo izgleda. Ostaje tuga koju ćemo svi, koji smo nekoga izgubili, nositi do kraja života. U selu živimo zajedno, sa komšijama Hrvatima. Bez obzira na sve, nismo ništa učinili da bismo ugrozili život naših komšija - kaže Ahmić.     

Visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da dolaskom na konferenciju podržava i priču o istini šta se desilo u Ahmićima prije 26 godina.

- Nažalost, svih 116 koji su mrtvi ne mogu se vratiti u život, ali uvijek se može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima. Ta istina je važna, ne smije se zaboraviti - poručio je.    

Današnjem skupu prisustvovali su stručnjaci iz raznih oblasti, predstavnici udruženja žrtava, a upriličen je u Vijećnici gdje je smješten Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji u Sarajevu raspolaže sa arhivom Haaškog tribunala.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'