Svijet     | 15.04.2019. 19:38 |

Tripoli upozorava da će Haftar donijeti 30-godišnji građanski rat

FENA Internet

TRIPOLI, 15. aprila (FENA) - Ako libijski penzionirani general Khalifa Haftar uspije u ofanzivi na Tripoli, zemlja će utonuti u "30-godišnji građanski rat", upozorio je u ponedjeljak jedan od njegovih glavnih neprijatelja.

Ahmed Maitig potpredsjednik je Vlade u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, a koju Haftar želi srušiti.

General podržava suparničku vladu, koja ima sjedište na istoku Libije, u Bengaziju.

 - Haftar prodaje Evropi, svijetu ideju da će suzbiti terorizam. Umjesto toga, donijet će 30-godišnji građanski rat, 30 godina [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant, 30 godina razaranja - rekao je Maitig za italijanski list La Republica.

Maitig je dao intervju za list pred sastanke u Rimu s italijanskim premijerom, ministrom vanjskih poslova i ministrom unutrašnjih poslova.

Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske - LNV, podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Uživa i podršku Rusije i Francuske, koja ima naftna polja na istoku Libije.

Maitig je rekao da Haftar "bombardira periferiju Tripolija, ubijajući na desetke civila".

Haftarova ofanziva na Tripoli najnovije je zaoštravanje situacije u dugogodišnjem građanskom ratu i posljedičnom haosu, koji vladaju Libijom od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Njegove snage osvojile su ranije ove godine pretežno pustinjski jug Libije, koji je bogat naftom.

Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države, a sada želi Tripoli.

U ofanzivi, koja je pokrenuta 4. aprila, do sada je poginulo najmanje 147 ljudi, a 614 je ranjeno, po novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije - WHO, objavljenim u ponedjeljak.

Izbjeglo je više od 18.000 ljudi, navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja na Twitteru.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i članice G7 pozvali su na prekid vatre, no Haftar se za sada oglušuje na te pozive.

UN je zbog Haftarove ofanzive na Tripoli bio prisiljen odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije. Konferencija u Gadamesu trebala je biti održana 14. i 15. aprila i okupiti 120 delegata. Očekivalo se da bi mogla otvoriti put prema održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja godine, koji bi okončali rivalstvo dviju vlada. 

Gasan Salame, specijalni izaslanik UN-a za Libiju, rekao je da će UN organizirati novu konferenciju čim to dopuste okolnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Gradonačelnik Derne i drugi dužnosnici uhapšeni nakon poplava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo