Stranačke aktivnosti     | 16.04.2019. 12:53 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Demantij Vesne Saradžić na izjave Damira Džebe

Demantij na zlonamjernu izjavu Damira Džebe, poslanika HDZ-a u Skupštini HNK, vezano za opstruisanje formiranja vlasti u HNK, Poskok.info, 15.04.2019.godine. 

Radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti i činjenice da gospodin Džeba, koji je, odnedavno  u Skupštini HNK, nije u stanju sagledati realno stanje, ovim putem, ukazujem na nepobitne činjenice, vezano za neformiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Optužiti poslanika, koji se pridržava Ustava FBiH i Poslovnika o radu Skupštine HNK je, blago rečeno, i zlonamjerno i tendenciozno.

U Poslovniku Skupštine jasno piše da „ Svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine“ i da „ Skupština jedinstvenim glasanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini“.

I šta može biti sporno u ovoj ustavnoj odredbi? Naravno, za one koji poštuju Ustav apsolutno ništa, jer je ustavotvorac ovim zaštitio interese Kluba i onemogućio bilo čije uplitanje sa strane.

A upravo je ovo „ uplitanje sa strane“ i ključno, jer omogućava blokadu rada Skupštine preko dva člana rukovodstva. Vi to, gospodine Džeba jako dobro znate, a zašto je tako, pokazaće vrijeme.

Optužiti mene, u konačnici, je i politički diletantizam, Jer, ne mogu se pravila uspostavljati od prilike do prilike. Podsjetiću Vas da je ova pozicija bila upražnjena i u mandatnom periodu 2010.-2014. ,da je vlast bila uredno formirana i da nikog niste optužili za „opstruiranje uspostave vlasti u HNŽ“. Tada vam to nije smetalo ili su, možda, interesi bili drugi? A tada smo i mi bili u vlasti, bili smo dio parlamentarne većine!!!

Tačno je da smo opoziciona stranka, ali je tačno i da zamjenik predsjedavajućeg crpi legitimitet iz Kluba i da izborni rezultat sa ovim nema ništa. Tako da nemate razloga za bilo kakvu brigu, sve dok se poštuje Ustav.

Ali, očito da nemamo isti odnos prama Ustavu. Zato me i brine Vaša iznenadna briga za građane srpske nacionalnosti u ovom kantonu. Podsjetiću Vas da ovdje Srbi nisu konstitutivni i da, upravo, HDZ dugi niz godina onemogućava implementaciju amandmana o konstitutivnosti. A sada, najednom, bitan potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda!!!

Za Vašu informaciju gospodine Džeba, Ustavni sud Federacije Bi H je 16.05.2018. godine donio presudu, kojom je naložio Skupštini HNK da odmah, a najkasnije u roku šest mjeseci od dana objave presude, donese amandmane na Ustav HNK i time izmjeni diskriminatorske odredbe postojećeg Ustava HNK, koje ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. Podsjećam Vas da je krajnji rok bio 18. Januar 2019.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta