Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 14:08 |

Džaferović: Pred lice pravde privesti sve odgovorne za zločin u Ahmićima

FENA Marija Augustinovic

AHMIĆI, 16. travnja (FENA) - Nećemo odustati sve dok i posljednji organizator i počinitelj zločina u Ahmićima ne bude priveden pred lice pravde, izjavio je danas član Predsjedništva BH Šefik Džaferović, sudjelujući u obilježavanju 26. godišnjice zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici HVO-a ubili 116 bošnjačkih civila.

- Za strašni zločin u Ahmićima odgovaralo je samo šest osoba, a bilo ih je mnogo više, kako na strani onih koji su zločin planirali tako i onih koji su ga izvršili - kazao je Džaferović novinarima.

Naglasio je, također, da su za obnovu povjerenja, nužne istina i pravda.

- Dokle god istina i pravda o onome što se događalo u BiH, od 1992. do 1995. godine, ne bude u potpunosti izašla na vidjelo, imat ćemo problem i u komunikaciji i u obnovi povjerenja. Znam da postoje različita tumačenja o onome šta se dogodilo u BiH, ali znamo i što je istina, a to su teška agresija, masovni zločini i genocid - istaknuo je Džaferović.

Kako je kazao, minimum oko kojeg se svi u BiH trebaju okupiti je istina, koju su utvrdili Haški tribunal i Međunarodni sud pravde u Haagu.

- Čini mi se da domaće pravosuđe počinje odstupati od onoga što je utvrdilo međunarodno pravosuđe, pa se obrambeno-oslobodilačke akcije Armije RBiH pokušavaju predstaviti kao zauzimanje gradova. Od retrogradnih snaga pokušavaju se izjednačiti agresor i žrtva i mi im, po ko zna koji put, poručujemo da u tome neće uspjeti - naglasio je Džaferović.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima, brojna izaslanstva položila su vijence i cvijeće na spomen-obilježje, a slijedi vjerski dio programa, te narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi".

Obitelji ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 26. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je jutros pohodom "Put istine i sjećanja", u kojem je sudjelovalo više stotina osoba iz BiH i regije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Reisul-ulema u Ahmićima: Kao narod moramo uzimati pouku u onome što se dogodilo

Obilježena 30. godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u Ahmićima (VIDEO)

Obilježena 30. godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u Ahmićima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo