Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 14:46 |

Porezna uprava FBiH: Zaplijenjena imovina prodana za gotovo 538 tisuća KM

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. travnja (FENA) - U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni uredi Mostar, Zenica i Novi Travnik izvršili su prodaju zaplijenjene imovine poreznih dužnika u ukupnom iznosu od 537.450 maraka, zbog naplate dužnih javnih prihoda.

U Kantonalnom poreznom uredu Mostar prodana je imovina poreznog obveznika "Dekorativa" d.o.o Prozor Rama za 335.100 maraka, dok su u Kantonalnom poreznom uredu Zenica dvije poslovne zgrade i 6 kontejnera poreznog obveznika "Polet" d.d. Zenica prodane za 150.000 maraka.

U Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik prodano je ekonomsko dvorište i dva lagera gotovih proizvoda poreznog obveznika "BNT traktori i autodizalice" Novi Travnik za ukupno 52.350 maraka.

Financijska sredstva koja su ostvarena od javne prodaje zaplijenjene imovine u ovisnosti od vrste dugovanja po osnovi javnih prihoda koje porezni obveznici/dužnici nisu izmirili u propisanim rokovima, uplaćena su na račune vanproračunskih fondova i u proračune županija i općina.

Javna prodaja zaplijenjene imovine održana je i u Kantonalnim poreznim uredima Goražde, Orašje, Bihać i Ljubuški, ali zbog nedostatka zainteresiranih kupaca ili znatno niže ponuđene cijene od procijenjene vrijednosti, imovina nije prodana.

Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovi javnih prihoda naplate, međutim u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, a ukoliko se i pojave zainteresirani kupci, nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti.

Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih osoba, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele kupovati zaplijenjenu imovinu, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Porezni ured u Bihaću prodao zaplijenjenu imovinu za 107.080 KM

Porezna uprava FBiH - Na gradilištima otkriveno 120 radnika na crno

PUFBiH - Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 76.400 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'