Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 15:01 |

Ganić: Očuvati finansijsku stabilnost ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 16. aprila (FENA) - Finansijska stabilnost, poslovni ambijent, razvoj, podrška mladima i borba protiv korupcije, prioriteti su novoimenovane Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kazao je danas premijer tog kantona Mirza Ganić u razgovoru sa zamjenikom šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexanderom Chuplyginom.

Ganić je napomenuo da će se Vlada fokusirati na unapređenje saradnje sa općinama, povećanje efikasnosti javne uprave kroz poboljšanje poslovnih procesa i transparentnost, kao i niz aktivnosti s ciljem smanjenja zagađenja okoliša.

Napomenuo je da je trenutno najveći prioritet održati likvidnost budžeta koja je narušena zbog tužbi po osnovu kolektivnih ugovora iz perioda od 2004. do 2015. godine, a koje po osnovu glavnice iznose 155 miliona KM.

Vlada namjerava pripremiti akcioni plan za izvršenje presuda domaćih sudova i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojim bi se definirao način i rokovi otplate, a da se ne ugrozi finansijska stabilnost Kantona.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH kazao je da OSCE ima dobre odnose s lokalnim vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu te je izrazio nadu da će se saradnja s Kantonalnom vladom dodatno unaprijediti, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Isak s gradonačelnikom Visokog Ganićem o sigurnosnoj situaciji u FBiH

Ganić: Građani Visokog trebaju koristiti ekološki prihvatljive energente

Misija OSCE-a u BiH predstavila dokumentarni film 'Maglaj: rat i mir'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana