Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 06:51 |

U parlamentu RS rasprava o rezervnom sastavu policije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. aprila (FENA) - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji su izazvali dosta polemike i suprostavljenih stavova u javnosti.

Razmatrat će se, između ostalog, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Prethodno se očekuje rasprava o nacrtima zakona o pečatima organa i institucija RS, zaštiti od požara te o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u RS-u.

Tokom jučerašnjeg rada poslanici Narodne skupštine razmatrali su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tim zakonskim rješenjem predloženo da se rok za usklađivanje broja zaposlenih u gradskoj, odnosno općinskoj upravi produži do 30. juna 2021. godine.

U obrazloženju je predlagač naveo da je to bila sugestija Saveza općina i gradova u RS-u, a na osnovu prijedloga iz jedinica lokalne samouprave.

Savez je kao razlog za produženje roka naveo da općine, koje imaju obavezu usklađivanja broja zaposlenih, nisu u mogućnosti da tu obavezu izvrše u zakonom propisanom roku, te da bi im optimalan rok bio dvije godine.

Parlamentarci su završili raspravu o prijedlozima zakona o radio – amaterizmu, zaštiti od nejonizujućih zračenja, te izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je rekao da je predviđeno da policijski službenici sa srednjom i višom stručnom spremom dobiju dodatnu naknadu od 10 posto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini taj prijedlog zakona, Lukač je rekao da su razlozi za donošenje tog akta, između ostalog, bezbjednosna situacija u RS-u, nedostatak policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom, te migrantska kriza.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo