Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 13:50 |

Skupština KS - Rasprava o antikoruptivnom zakonu, pauza na sjednici

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - U dosadašnjoj zastupničkoj raspravi na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o predloženom zakonu koji nalaže prijavljivanje i postupak provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu, iz Kluba Stranke demokratske akcije je, između ostalog, rečeno da prijedlog tog akta ne korespondira s prethodnom varijantom nacrta. 

Različitosti se očituju počev od samog naziva akta pa do suštine, ustvrdio je zastupnik SDA Aljoša Čampara, a njegova stranačka koleginica Jasmina Bišćević Tokić kazala da tekst treba vratiti u formu nacrta.

Kantonalna ministrica pravde i uprave Lejla Brčić je uime predlagača ustvrdila da su predviđene zakonske norme u skladu s međunarodnim standardima, kao i da su u procesu izrade prijedloga teksta konsultirani međunarodne organzacije koje se bave borbom protiv korupcije, domaće političke i sudske instance, građani, nevladin sektor i drugi akteri, dok tri političke stranke, među njima SDA, "nisu dostavile ni slova komentara" u procesu javnih konsultacija.    

Čampara je kazao da njegova stranka, mada nema ništa protiv glasanja za predloženi zakon, smatra da neće donijeti ništa kvalitativno novo osim populizma jer ne govori o načinima sticanja imovine već zatečenom stanju.

Predloženim zakonom se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija da ubuduće prijavljuju zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Prijedlog predviđa i kazne od 1.000 do 2.500 KM za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine, od 10.000 do 20.000 KM za neprijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti, a za ponovljeni prekršaj, od 3.000 do 6.000 KM.

Jedan od razloga za donošenje tog zakona je i obaveza proizašla iz međunarodnih konvencija koje je Bosna i Hercegovina ratificirala, konkretno iz Konvencija o borbi protiv korupcije, navodi predlagač, aktuelna kantonalna vlada.

Njena intencija je transparentan rad i borba protiv korupcije, navedeno je također.

Za provođenje zakona, ako bude usvojen, bit će nadležan Ured Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Na sjednici Kantonalne skupštine u toku je pauza. Nastavak je najavljen za 15 sati, kada će biti nastavljena i zastupnička rasprava o ovom zakonu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo