Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 14:39 |

'Biorješenje za zagađenje' iz BiH u Sjedinjenim Američkim Državama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Nakon nedavne podrške talentiranom Farisu Demiroviću, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, odučilo je pružiti istu podršku učenicama četvrtog razreda Richmond Park Sarajevo Koledža.

U kabinetu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damira Filipovića, u društvu profesorice biologije Azre Ahmić, upriličen je sastanak sa talentiranim učenicama. Radi se o Maidi Štulanović i Lamiji Balić koje su uvidjele problem zagađenja okoliša koje uzrokuje plastika, te su došle do velikog dostignuća koje se desilo tokom njihovog istraživačkog projekta. Kako bi uticale na ovaj izuzetno veliki problem, Maida i Lamija pronašle su rješenje u vidu "Biolution for Pollution" (Biorješenje za zagađenje).

Radi se o alternativi koja se krije u četiri vrste bioplastike koje se sastoje od prirodnih materijala i koje prilikom razlaganja ne štete okolišu.

Iz oblasti Okoliša na BOSEPO olimpijadi osvojile su zlatnu medalju, a nakon toga dobijaju poziv od I-FEST²-a u Tunisu i među 250 projekata osvajaju srebrnu medalju.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša odlučilo je finansijski podržati odlazak te dvije talentirane učenice na Genius Olimpijadu od 17. do 22. juna u Oswegu, Sjedinjene Američke Države.

- U vrijeme kada je ekološka svijest jako niska, prijatno nas je iznenadilo razmišljanje i ambicioznost Maide i Lamije kao i sam projekat kojem su se posvetile. Ideja biorazgradive plastike veoma je interesantna i privukla je našu pažnju. Izrazito nam je drago da se mlade osobe bave nečim što je zapostavljeno od starijih. Naša podrška je naš znak priznanja za njihov rad te se nadamo da će ostvariti najbolje rezultate - istakao je ministar Filipović, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo