Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 14:22 |

U Tesliću obuka o trgovini ljudima i migrantima za sudije i tužioce BiH

FENA Saopćenje

TESLIĆ, 17. aprila (FENA) - U Tesliću je danas počela dvodnevna obuka o trgovini ljudima i migrantima za sudije i tužioce iz čitave Bosne i Hercegovine.

Obuku je organizovala Misija OSCE-a u BiH u saradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Cilj obuke jeste unaprijediti znanje učesnika o procesuiranju predmeta u vezi s trgovinom ljudima i migracijama. Poseban naglasak će biti stavljen na identifikaciju žrtava trgovine ljudima među migrantima i izbjeglicama te na psihološke aspekte rada s njima, a sve u cilju da se osigura da žrtve dobiju potrebnu pomoć i zaštitu. 

Službenik Misije OSCE-a u BiH za borbu protiv trgovine ljudima Boris Topić je naglasio da mješovite migracije predstavljaju poseban izazov za sistem krivičnog pravosuđa jer se razlika između krivičnog djela krijumčarenja ljudi i krivičnog djela trgovine ljudima konstantno smanjuje.

- Kako bi se efikasno nosila sa ovim problemom, država mora imati bolje obučeno i kvalificirano osoblje u sistemu krivičnog pravosuđa. Tužioci moraju zauzeti proaktivniji pristup rasvjetljavanju ovakvih vrsta krivičnih djela povezanih sa migracijama - kazao je Topić. 

Misija OSCE-a u BiH je u svojoj Procjeni situacije u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH, objavljenoj u septembru 2018. godine, dala konkretne preporuke za upravljanje migrantskom krizom. Između ostalog, upućena je preporuka relevantnim institucijama da osiguraju dovoljan broj obučenog i kvalificiranog osoblja kao i poziv centrima za edukaciju sudija i tužilaca da senzibiliziraju nosioce pravosudnih funkcija u oblasti krivičnih djela vezanih za migracije.

Obuka se provodi u sklopu širih napora Misije OSCE-a u BiH u pružanju podrške borbi protiv trgovine ljudima u BiH putem jačanja kapaciteta relevantnih institucija da otkriju, istraže i procesuiraju ova krivična djela, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo