Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 15:17 |

Kelly Witter gošća INZ-a održala predavanje u zeničkoj Prvoj gimnaziji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas ugostio Kelly Witter, menadžericu Agencije za zaštitu okoliša Vlade Sjedinjenih Američkih Država (Environmental Protection Agency - EPA).

Domaćini su bili direktor Instituta Senad Huseinagić, rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo Boris Hrabač i načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a Fadil Šabović.

Nakon sastanka u INZ-u, Witter je sa timom INZ-a posjetila Prvu gimnaziju u Zenici, gdje održala veoma zanimljivo predavanje - interaktivni čas učenicima ove škole.

Witter je govorila o sistemu i načinu mjerenja zagađujućih čestica u SAD, propisima i mjerama koje se provode u njenoj, te interesovala o razumjevanju i poimanju učenika u vezi sa značajem opasnosti od zagađenja. Ona je, uokviru EPA-e menadžerica za angažman lokalne zajednice i promoviranje STEM projekta (nauka-tehnologija-inžinjerstvo i matematika), koji podrazumjeva povezivanje više nauka.

 Saradnja INZ-a i predstavnice EPA-e započeta je ranije, tokom provedbe projekta Instituta, koji govori o štetnom utjecaju zagađenja zraka na zdravlje građana u Zenici, koji je proveden po principima i uz pomoć softvera kojeg je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Studija na osnovu istraživanja INZ-a predstavljena je nedavno u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, te je zainteresovala zvaničnike američke vladine agencije EPA.

Witter je provela više od sata sa učenicima Prve gimnazije u zanimljivom razgovoru, te je istakla zadovoljstvo da su učenici pokazali visoku svijest i poznavanje tematike zagađenja i opasnosti od štetnih utjecaja na zdravlje ljudi.  

 Witter je inženjer zaštite okoliša, radi u EPA-inom Uredu za istraživanje i razvoj i direktor je EPA-RTP programa za uključivanje u zajednicu i saradnju sa školama i zajednicom. Prethodno je radila kao terenski inženjer, a magistrirala je poslovnu administraciju i civilno i ekološko inženjerstvo, te je certificirani edukator iz oblasti zaštite okoliša, saopćeno je iz Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo