Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 15:16 |

U BPK-u novi projekti u okviru Strategije obrazovanja odraslih

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. aprila (FENA) - "Jačanje mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih“ i "Aldi Skill Acceletator - Razvoj digitalnih i soft skills za trenutno i buduće tržište rada“, naziv je projekata koje će goraždansko Udruženje za lokalne razvojne inicijative "Aldi“ realizovati tokom ove godine uz podršku DVV International – Ureda za BiH.

Predstavljajući projekte na pres-konferenciji, izvršna direktorica Udruženja "Aldi“ Meliha Gačanin kazala je da početak implementacije ovih projekata predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje ovog udruženja i Ureda DVV Internationala za BiH.

- Osnovni cilj projekta jačanja mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih jeste uspostavljanje efikasnih načina participacije relevatnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja. Posebno je važan cilj unapređenje kapaciteta svih organizacija članica partnerstva koji su neophodni kako bi partnerstvo na polju obrazovanja odraslih i ovdje funkcionisalo na dugoračan i održiv način – kazala je Gačanin.

Navela je da je cilj drugog projekta unapređenje vještina radne snage kroz proširivanje ukupnih kapaciteta za obuku odraslih, u skladu sa savremenim potrebama tržišta.

- Očekivani rezultati koji su definisani u ovom projektu se odnose na unapređenje ponude za stručnu obuku odraslih osoba kroz akreditaciju dva programa za obuku u digitalnim i 'soft skills' vještinama, informisanje mladih o značaju razvoja profesionalne karijere u digitalnim i 'soft skils' vještinama, kao i organizovanje akreditovanog treninga za mlade osobe u ovim oblastima. Aldi inovativni trening labaratorij će omogućiti inovativnim osobama sticanje digitalnih vještina kroz obuku i praktičan rad na izradi digitalnih proizvoda i usluga – kazala je izvršna direktorica Udruženja "Aldi“.

Naglašeno je da se projekti realizuju u okviru Strategije obrazovanja odraslih u BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu