Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 16:54 |

Misija OSCE-a, Delegacije EU i Ambasada SAD-a podržale zakon o imovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. april 2019. godine - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozdravljaju usvajanje Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo smatrajući da su konkretni i mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije potrebni za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.

- Pohvaljujemo Vladu Kantona Sarajevo zbog toga što je pokazala političko liderstvo u hvatanju u koštac sa teškim izazovom korupcije, a naročito zbog naglašavanja pitanja prevencije i odvraćanja. Pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da učine isto.Imovinsko stanje nosilaca javnih funkcija predstavlja legitiman javni interes. Stoga je usvajanje zakona o prijavljivanju imovine od ključne važnosti za borbu ove države protiv korupcije. Mjere koje vode ka poboljšanju transparentnosti i odgovornosti su neophodne u cijeloj državi sa ciljem jačanja povjerenja javnosti u administrativna, zakonodavna i izvršna tijela vlasti - stoji u zajedničkoj izjavi navedenih organizacija.

Izrazile su predanost pružanju podrške provedbi ovog Zakona i radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana