Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 16:38 |

Gimnazija u Živinicama pobjednica u natjecanju o obnovljivim izvorima energije

FENA Maja Nikolić

ŽIVINICE, 17.april ( FENA ) - U Gimnaziji Živinice danas je svečano pušten u pogon  fotonaponski uređaj pomoću kojeg će se zahvaljujući suncu, odnosno obnovljivim izvorima energije napajati kabinet informatike. Ova škola tako je postala jedna od vodećih u projektu „Pametne škole“ kojim je Centar za razvoj i podršku iz Tuzle okupio 19 mladih inovatora iz BiH i Hrvatske. Fotonaponski uređaj nagrada je učenicima živiničke Gimnazije za njihov inovativni i kreativni rad na natjecanju škola u uštedi energije koje je krajem prošle godine održano u Slavonskom Brodu.

Salko Užičanin gimnazijalac iz Živinica obnovljive izvore energije vidi kao svoje buduće zanimanje.

-Ovaj projekat je imao izuzetno jak utjecaj na moje shvatanje današnjeg svijeta. Puno sam se edukovao o obnovljivim izvorima energije tako da je moja vizija svijeta postala drukčija. Moja svijest je sada poprimila nadu da će ovaj svijet biti bez zagađenja, bez prljave energije i klimatskih promjena. Globalno zatopljenje već prijeti svijetu i to je mene potaklo da razmišljam inovativno i da doprinesem, kako našoj zajednici, tako i, može zvučati megalomanski, cijelom čovjenčanstvu - rekao je učenik Salko Užičanin.

U Gimnaziji u Živinicama organiziran je danas i solarni festival koji je okupio brojne učenike iz Živinica, Tuzle i Slavonskog Broda. Trideset učenika Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene Akcije iz Zagreba, učestvovalo je u opremanju solarne laboratorije u svojoj školi. Učenici su izradili sedam eksponata koji kao izvor energije koriste sunčevu energiju.

-Mi smo u konkurenciji od 105 škola u sjeveroistočnoj Bosni osvojili prvo mjesto, odnosno procentualno smo najviše štjedjeli energije u odnosu na prethodne godine. Ta nagrada je bila u vrijednosti od 15 hiljada eura. Svako ulaganje u znanje se zaista isplatilo. Naši učenici su se trudili da steknu nova znanja i cijeli ovaj projekt nama mnogo znači jer su učenici naše Gimnazije stekla zavidna znanja odnosno oni su predstavili svoje inovativne patente - kaže direktor Gimnazije Živinice Sanel Mumić.

Ismet Salihović, voditelj odjela za obnovljive izvore energije u Centru za razvoj i podršku Tuzla, bio je glavni edukator učenicima živiničke Gimnazije s kojima je zajednički radio na izradi panela te inovativnoj sušari za voće koja se napaja sunčevom energijom.

-Očekujem da će nove generacije koje će se upisivati u ovu školu biti još inovativnije mada smo mi i sada prezadovoljni kada je u pitanju odnos Gimnazije Živinice prema obnovljivim izvorima energije. Primjera radi, znali smo učiti zajedno, umjesto planiranih šest sati, učiti i do devet sati dnevno - istaknuo je Salihović.

Opremanje solarne laboratorije, kamp mladih inovatora i natjecanje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat sufinansira i implementira Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji s Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle, Brodsko-Posavskom županijom, Udrugom Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom - BED iz Slavonskog Broda. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U FBiH instalisano 888 solarnih elektrana, EU ulaže značajna sredstva u obnovljive izvore

Francuska odustaje od obnovljivih izvora energije, daje prioritet nuklearnoj energiji u novom zakonu

Inicijativa iz BiH u SEERC-u - Pregled stanja obnovljivih izvora energije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana