Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 17:33 |

Napravljen iskorak u formiranju Vijeća ministara BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika završen je i danas bez dogovora, iako je napravljen iskorak u formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Resori su podijeljeni te će tri ministarska mjesta pripasti strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je Čović, a to su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova, dok bi SDA pripali Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

SNSD-u pripalo bi, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  te Ministarstvo prometa i komunikacija, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio bi, kazao je Izetbegović, nestranački čovjek koji bi bio delegiran iz Republike Srpske.

Sastanak nije rezultirao potpisivanjem dokumenta o konačnom dogovoru jer je problem nastao ponovo oko usvajanja Prvog nacionalnog godišnjeg plana što bi u konačnici značila aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Na pitanje novinara da li to znači da ukoliko Zoran Tegeltija, od SNSD-a predloženi kadar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je također prisustvovao današnjem sastanku, prihvati ovaj plan bit će formiran novi saziv Vijeća ministara, Izetbegović je samo kratko kazao "recimo".

Dodik je međutim nakon sastanka ponovio stav stranke koju predvodi o putu BiH ka članstvu u NATO-u kazavši da ne prihvata nikakvo uvjetovanje te da je taj plan i dalje za njih neprihvatljiv.

Kako je zaključio ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, posebno naglašavajući činjenicu da ne formiranjem Vijeća ministara BiH dovodi u pitanje evropski put Bosne i Hercegovine koja očekuje mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'