Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 18:24 |

Dodik i Džaferović primili potpredsjednika Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su potpredsjednika Oktaya da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo - Beograd i tom prilikom zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su potpredsjedniku Oktayu za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države  pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti  njihovoj punoj implementaciji. 

U tom kontekstu potpredsjednik Oktay je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom