Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 08:45 |

Posjeta pripadnika Litvanske armije općini Maglaj

FENA Saopćenje

MAGLAJ, 18. aprila (FENA) - Asocijacija Mostovi prijateljstva organizirala je jučerašnju posjetu pripadnike litvanske armije općini Maglaj.

Pet članova delegacija iz Litvanije je posjetilo općinu Maglaj zbog događaja koji se desio na dan 18. aprila 1996. godine, kada je njihov prijatelj Normundas Volteris, koji je tada bio u jedinici IFOR-a, poginuo zajedno s kolegom iz danskih oružanih snaga i kolegom iz litvanske armije, koji je usljed ranjavanja takođe preminuo u Litvaniji, od protivtenkovske mine kada su se vozili obroncima planine Ozren, oko 30 kilometara od Maglaja.

Gosti iz Litvanije su posjetili sjedište općine Maglaj i susreli se s načelnikom Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima gdje se razgovaralo o budućoj saradnji  i realizaciji inicijativa i projekata. 

Oni su zajedno sa članovima Mostova prijateljstva, predstavnikom OSCE-a i predstavnicima općine Maglaj posjetili lokaciju udaljenu 30 kilometara od grada Maglaja na kojoj su poginula tri člana IFOR-a od protivtenkovske mine. 

Gostima iz Litvanije nije bilo teško automobilom putovati 3.500 kilometara iz gradova Jonava, Vilnius, Šialuia, i da odaju počast za svog kolegu Normandas Volterisa koji je kao pripadnik mirovnih snaga SFOR-a izgubio život sa dvojicom kolega čuvajući mir na području općine Maglaj, saopćila je Asocijacija Mostovi prijateljstva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Maglaju ponovo pronađen veći zasad indijske konoplje

MUP ZDK - U Maglaju pronađeno 3,4 kilograma opojne droge

Žarko Pribaković i Emina Bajtarević pobjednici festivalskih večeri 50. Studentskog ljeta u Maglaju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo