Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 12:20 |

Udio STEM zanimanja na tržištu rada raste tri puta brže od ostalih zanimanja

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Kompanija Imtec d.o.o. predstavila je danas na 31. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu proizvode kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok, vodećih svjetskih proizvođača mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji.

STEM je skraćenica od Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjering ) i Mathematics (matematika) i predstavlja kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike.

Profesor Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić izjavio je na promociji da udio STEM zanimanja na tržištu rada raste tri puta brže od ostalih zanimanja, te da je EU za period od 2015. do 2020. zacrtala stvaranje sedam miliona tih radnih mjesta.

- STEM kompetencije su bitne, ne samo za one koji će raditi u tim oblastima već za cijelo društvo, jer one pojedincu donose sposobnosti za kvalitetnije donošenje odluka u svim sferama života - rekao je Avdispahić.

Istakao je da mu je zadovoljstvo što postoji nekoliko programa koji vode ka zaživljavanju STEM edukacije u bh. obrazovnom sistemu.  

Vlasnik IMTEC-a Selmir Vrabac naveo je da su se, nakon prošlogodišnjeg sajma na kojem su predstavili interaktivne table i projektore, odlučili da predstave inovativna rješenja kompanija Kitronik, TTS i Makeblok koje su globalni lideri u STEM edukaciji.

Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, omogućeno je da praktično isprobaju demo uređaje spomenutih kompanija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

U fokusu novoutemeljene Svemirske agencije jugoistočne Europe bit će rad s mladima

Studenti SUM-a promoviraju svoje proizvode poput čipsa od sušene japanske jabuke

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana