Ekonomija     | 18.04.2019. 15:32 |

Privredna komora FBiH i USAID WHAM potpisali ugovor o dodjeli granta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH)  potpisan je ugovor u okviru projekta “Razvoj radne snage i većeg pristupa tržištima - WHAM” finansiranog od USAID-a, a u vezi finansiranja nastupa bh. kompanija iz automobilske industrije na sajmu “Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019” u Stuttgartu.

Ugovor su potpisali potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić i direktor projekta Fuad Čurčić. Radi se o nastavku uspješne poslovne saradnje započete prethodne godine kada je USAID WHAM projekt također podržao aktivnosti koje provodi PKFBiH, odnosno nastup bh. kompanija na prestižnom sajmu IZB2018 u njemačkom gradu Wolfsburg.

Ovaj put, podrška se ogleda u finansiranju većeg dijela troškova izlaganja kompanija iz automobilske industrije na sajmu “Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019” koji će biti održan od 21. do 23. maja u Stuttgartu, a koji predstavlja jednu od pet  tematskih cjelina u okviru “Stuttgart Automotive Week”.

Ovaj put šest kompanija iz BiH će imati priliku da svoje najnovije proizvode i dostignuća predstave  prvi put pred više od 900 izlagača iz više od 50 država svijeta.

WHAM projekt dizajniran je na način da stimuliše kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržište EU i regiona. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentisana preduzeća s ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnostima generisanja novih radnih mjesta.

Sredstvima podrške kroz USAID-ov WHAM projekt, kompanijama će se omogućiti kvalitetnija promocija, edukacija od  stručnjaka s ciljem bolje pripreme za nastup na sajmovima te upoznavanje sa tokovima i trendovima danas prisutnim u automobilskoj industriji Evrope i svijeta, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina

Mostar povezan s Beogradom, letovi od travnja po cijeni od 56 eura (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo