Svijet     | 18.04.2019. 16:14 |

U prevrtanju broda u Kongu 13 poginulih, 142 osobe nestale

FENA Internet

KALEHE, 18. aprila (FENA) - Trinaest ljudi je poginulo i 142 osobe još se vode kao nestale u putničkom brodu koji je potonuo ove sedmice na jezeru Kivu na istoku Demokratske Republike Kongo, saopćio je u četvrtak predsjednik države.

Smrtonosne brodske nesreće česte su u Kongu, koji ima tek nekolicinu asfaltnih puteva koji povezuju goleme površine u unutrašnjosti zemlje i često se oslanja na brodski saobraćaj.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se ovakve tragedije više ne dešavaju. To se dešava zbog određenih operatera koji koriste istrošene brodove radi vlastite pohlepe - izjavio je  predsjednik Felix Tshisekedi.

 U svom prvom obilasku istočnog Konga otkako je preuzeo dužnost u januaru, Tshisekedi je izjavio novinarima u blizini mjesta nesreće u pokrajini Južni Kivu da je 37 putnika spašeno.

Lokalni ribari tragaju za nestalim osobama.

Brod je isplovio iz susjedne pokrajine Sjeverni Kivu u ponedjeljak i prevrnuo se na jezeru u blizini oblasti Kalehe u pokrajini Južni Kivu.

Ostalo je nepoznato koja je firma operater broda i kako je brod potonuo, iako je česti uzrok prevrtanja brodova njihova nakrcanost.

Prema našim saznanjima, brod je bio u očajnom stanju - izjvila je lokalna saobraćajna zvaničnica Jacqueline Ngengele.

U jednoj od najtežih brodskih nesreća u zemlji, nakrcani brod prevrnuo se u rijeci Kongo u 2010. i tada je poginulo  138 ljudi, prenosi Reuters.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Čamac s migrantima potonuo kod sjerverozapadne obale Turske, poginule 22 osobe

Ruski vojni teretni avion srušio se s 15 ljudi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo