Kultura     | 19.04.2019. 12:48 |

Premijera baleta 'Uspavana ljepotica' P.I. Čajkovskog 23. aprila u NPS

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Nepuni mjesec nakon operne premijere "La boheme", u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) će 23. aprila premijerno biti izvedena predstava klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Uspavana ljepotica" u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića iz Splita.

U predstavi igraju solisti i ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, zajedno sa nekoliko gostujućih solista iz Hrvatske i Srbije te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Zadnja predstava "Uspavana ljepotica" na repertoaru NPS bila je 1956. godine u postavci Franje Horvata.

Direktor NPS Izudin Bajrović na press konferenciji je kazao da se radi o jednom od najznačajnijih i najzahtjevnijih djela u baletskoj umjetnosti. 

- Naš ansambl, naizgled nejak, pokazao je da ima snage da se uhvati u koštac sa najzahtjevnijim djelom svjetske baletske literature. Nadam se da će to prepoznati i naša publika. Naravno, morali smo se pojačati na onim mjestima na kojim nemamo svog kadra, pa će dio ansabla na predstavi činiti i gošća Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iz Splita Bojana Lipovšćak te Igor Pastor iz Srbije - kazao je Bajrović.

V.d. umjetničkog direktora baleta NPS Belma Čečo-Bakrač rekla je "da je put do realizacije ove predstave bio dug, te da se krenulo ni od čega".

- Drago mi je da se cijeli tim saradnika, nekih novih mladih lica, okupio oko premijere. Postaviti balet u tri čina nije mala stvar i u tom kontekstu naša kuća može biti sretna i zadovoljna da u današnje vrijeme stvaramo i radimo kao najveće pozorišne kuće, ne samo u regiji već i u svijetu. Čajkovski je po drugi put u dvije godine na našem repertoaru. Publika će 23. i 24. aprila na našoj sceni imati priliku da vidi plejadu mladih umjetnika, koji su proteklih sezona stasali i dobili zahtjevne solističke i minisolističke uloge. Baz obzira na trenutne poteškoće, moramo gajiti jednako i klasični i moderni  repertoar, to je naša dužnost jer smo jedini balet u državi - kazala je Čečo-Bakrač.  

Ona je dodala da su kostimi za predstavu ovom prilikom posuđeni od HNK Split.

Koreograf Dinko Bogdanić, vrhunski baletski umjetnik, plasač i pegadog, kazao je da su u NPS pored određenih problema, "uspjeli napraviti predstavu u tri čina sa prologom, sa tri i po sata muzike". 

- U Sarajevo sam došao da se zahvalim za sve one divne dane koje samo imao u prošlosti, kada sam ovdje gostovao kao mladi plesač. Postoji jedna divna umjetnička veza između ansambla sarajevskog baleta i mene osobno. "Uspavana ljepotica" je veliki zadatak koji smo prilagodili našim mogućnostima i plesačima. Napravili smo jedan lijepi događaj i publika će imati priliku da vidi ono što smo radili u zadnja dva mjeseca - kazao je Bogdanić.  

Prva repriza klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Uspavana ljepotica" najavljana je za srijedu, 24. aprila. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kleflin: 'Orfej u podzemlju' govori da se konvencionalne stvari trebaju neprekidno rušiti (VIDEO)

'Idiot' predstava o sukobu generacija, ali i dobroti čovjeka

NPS - Dramska predstava 'Umjetnik u gladovanju 'na Maloj sceni 'Stolaboratorija'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'