Bosna i Hercegovina     | 21.04.2019. 09:16 |

Iduće sedmice žalbe na presude za zločine u Tesliću i Ljubuškom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazana sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu kojom su petorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića.

Prvostepenom presudom iz jula 2018. Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka osuđeni su na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina, a proglašeni su krivima da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine, odveli na planinu Borje gdje su ih ubili.

Marjanović je, prema presudi, bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”. Žalbe u ovom predmetu zakazane su za petak, 26. aprila.

Za utorak, 23. april, zakazana je žalbena sjednica na presudu kojom su Ivan Kraljević, Mato Jelčić, Stojan Odak, Vico Bebek i Vinko Radišić osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora za zločine počinjene na području Ljubuškog.

Prvostepenom presudom iz augusta prošle godine Kraljević je osuđen na dvije godine, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, gdje su, kako je navedeno u sudskoj odluci, zatočenike držali u nehumanim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Istom presudom su krivice oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Istog dana Tužilaštvo će dati završnu riječ na suđenju Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji se tereti za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS-a od jula 1992. do februara 1993., za vrijeme sukoba na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Početak suđenja Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću, Himzi Selimoviću, Ramizu Mićivodi i Mustafi Stovragu za zločine protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti počinjene na području Goražda i Višegrada, zakazan je za ponedjeljak, 22. april.

Tužilaštvo ih tereti za zločine nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti – zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, kao i objektima za zatočenje u Goraždu, a optužnica navodi da su odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje zarobljenika te da su lično u tome učestvovali.

Naredne sedmice je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, Vlasenice, Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Zvornika, Brčkog, Kalinovika, Zavidovića, Srebrenice, Ilijaša, Milića, Sarajeva i Stoca, javio je BIRN BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom