Bosna i Hercegovina     | 20.04.2019. 15:57 |

Prezentacija završnih projekata i promocija treće generacije STEM polaznika

FENA Jasna Avdibegović

TUZLA, 20. aprila (FENA) - Na STEM akademiji u Tuzli danas je organizirana prezentacija završnih projekata i promocija treće generacije STEM polaznika.

- Od ukupno 110 djece koji trenutno pohađaju STEM akademiju, njih 25 je došlo do završetka svog ciklusa i mi svaki ciklus STEM akademije završavamo kreativnim projektima koje djeca pripremaju cijeli dan i nakon toga prezentiraju roditeljima i poslije dobijaju diplome - kazala je Feni voditeljica STEM akademije prof. dr Samra Mujačić.

Naglasila je da ovi završni projekti ustvari predstavljaju interdisciplinarni pristup korištenjem različitih tehnologija koje su djeca naučila tokom pohađanja STEM akademije.

- Tako u jednom te istom projektu možemo naći LEGO WeDo robote, micro:bit računare, mBot robote, dakle pravimo interesantne programske projekte koje djeca moraju da riješe na osnovu znanja i iskustva koji su stekli tokom pohađanja STEM-a i tako da smo danas tri sata radili na projektu, nakon toga prezentirali roditeljima i javnosti te potom organizirali dodjelu diploma - kazala je Mujačić.

Dodala je da STEM akademija za svaki nivo traje po sedam mjeseci.

- Djeca su prošla sedmomjesečnu obuku i ovo je sada na neki način kruna tog znanja koji su oni stekli tokom rada na STEM akademiji - istakla je Mujačić.

STEM akademija ima za cilj popularizaciju STEM nauka među djecom i mladima starosti 6-18 godina. Bavi se kreiranjem i izvođenjem edukativnih i edukativno-zabavnih radionica za djecu i mlade iz područja programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologija u oblaku, a polaznici mogu proći kroz organizovani, timski pristup istraživanju koji podstiče kreativnost, istraživački duh, razvija sposobnost razmišljanja, rješavanja tehničkih problema te razumijevanja funkcionisanja elektronskih uređaja.

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, to je akronim satkan od početnih slova četiri područja - Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promovirana peta generacija STEM akademije u Tuzli

Prezentacija projekata i promocija treće generacije STEM polaznika (VIDEO)

Uručene diplome prvoj generaciji STEM akademije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'