Bosna i Hercegovina     | 20.04.2019. 18:42 |

Načelnik Ajnadžić se pridružio učesnicima eko akcije 'Neka Centar zablista'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Velika trodnevna ekološka akcija uređenja područja općine Centar danas je započeta u organizaciji Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine.

U saradnji sa savjetima mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, ekoloških sekcija i DVD Bjelave, te Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Rad", tokom dana dobrovoljci su očistili područja nekoliko mjesnih zajednica u Centru.

Radi se o MZ "Bardakčije", "Breka", "Ciglane", "Donji Velešići" i "Marijin dvor". Čišćene su javne i zelene površine oko stambenih objekata, ciciban igrališta, sportskih ploha i drugo.

Tokom dana učesnicima akcije se pridružio i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je pomogao u čišćenju i uređenju. Tom prilikom je Ajnadžić istakao činjenicu da se pojedinci loše odnose prema svojoj životnoj sredini i da je potrebno educirati i raditi na odgoju mlađih generacija kako ne bismo smeće bacali na ulicama nego u kontejnere.

Za sutra je planiran nastavak akcije na području Mjesne zajednice "Nahorevo" gdje je planirano da savjet te mjesne zajednice uz učešće Štaba civilne zaštite Općine i građana urede i očiste korito i obale Nahorevskog potoka.

Također, sutra su na rasporedu za učešće u akciji predstavnici mjesnih zajednica sa Centra: "Džidžikovac - Koševo I", "Hrastovi - Mrkovići", "Koševo II", "Koševsko brdo", "Park - Višnjik" i "Pionirska dolina".

Navedena trodnevna akcija se provodi povodom obilježavanja 22. aprila - Dana planete Zemlje. Povodom tog značajnog datuma prethodno su provedene akcije uređenja lokaliteta uz potok Sušica, a započela je i realizacija projekta "botanički kutak" gdje je svaka od 11 osnovnih škola sa područja općine Centar dobila parcelu koju će učenici zajedno sa svojim nastavnicima hortikulturno urediti i održavati.

Zaključen je i ugovor o novoj fazi radova na uređenju obala Koševskog potoka, odnosno očuvanja zemljišta, zelenih površina i drveća. Općina je, kao prilog očuvanja okoliša, osigurala 10.000 KM koje će usmjeriti Šumarskom fakultetu u Sarajevu kako bi ta ustanova preduzela daljnje mjere na zaštiti i održavanju arboretuma Kromolj površine više od 200 dunuma koji je najveći prostor u BiH sa rijetkim vrstama drveća i koji je na listi zaštićenih prostora prirodnog naslijeđa, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo