Bosna i Hercegovina     | 21.04.2019. 11:15 |

Kardinal Puljić slavio Misu bdijenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. travnja (FENA) - Svečanu Misu bdijenja u uskrsnoj noći, s 20. na 21. aprila u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Luigijem Pezzutom i uz koncelebraciju sedmorice svećenika te pobožno sudjelovanje redovnica, bogoslova i cijele vjerničke zajednice.

- Mi smo došli na ovo bdijenje da se u nama zapali oganj kršćanske ljubavi koju nam pokaza Bog po svome Sinu Isusu Kristu - kazao je Puljić. 

Na Misi bdijenja nazočan je bio i mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom koji je u katedralu došao u pratnji dvojice pravoslavnih sveštenika.

Na početku Mise bdijenja kardinal Puljić je blagoslovio oganj na stepeništu katedrale te urezao u uskrsnu svijeću križ i prvo i zadnje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega kao znak Krista kojem pripadaju "vremena i vjekovi". Potom je na krakove i u sredinu križa, na kojem su brojevi tekuće 2019. godine, utisnuo pet zrna tamjana koji označuju pet rana Krista raspetoga. Nakon što je zapalio i pokadio uskrsnu svijeću - simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu noći, preuzeo ju je đakon Štefan koji ju je, noseći je u procesiji, na tri mjesta podigao svaki put zapjevavši: Svjetlo Kristovo, a svi bi otpjevali: Bogu hvala. Pošto je uskrsna svijeća postavljena na svijećnjak u svetištu katedrale i pokađena, đakon Štefan otpjevao je Uskrsni hvalospjev koji počinje pozivom na kličuću radost upravljenu korovima anđela, zemlji „obasjanoj blijeskom“ i preobučenoj Majci Crkvi, koja „sja s tolikoga svjetla“, javila je Katolička tiskovana agencija - KTA. 

Svi nazočni su s pozornošću slušali starozavjetna čitanja među kojima i čitanje o prijelazu izraelskog naroda preko Crvenoga mora kao i pjevane prigodne psalme. Uslijedilo je svečano pjevanje Slave uz zvonjenje zvona i sviranje orgulja koje su „zašutjele“ tijekom Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Nakon novozavjetnog čitanja, đakon Štefan je „javio veliku vijest, a to je – aleluja“ poslije čega je kardinal Puljić zapjevao Aleluja da bi mu se pridružio zbor i svi nazočni.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić zahvalio je nunciju Pezzutu za sudjelovanje na Misnom slavlju te pozdravio mitropolita Hrizostoma i izrazio mu zahvalnost što je došao u katedralu podijeliti slavlje Uskrsa s katoličkom zajednicom.

Kardinal Puljić potom je kazao da u svetoj noći kao vjernici slave Kristovo uskrsnuće te da je liturgija u vazmenoj noći puna simbolike.

- Mi smo došli na ovo bdijenje da se u nama zapali oganj kršćanske ljubavi koju nam pokaza Bog po svome Sinu Isusu Kristu. Oganj neka bude simbolika one vatre koju kao vjernici trebamo ponijeti u svagdanji život. Na njoj je upaljena ova krsna svijeća koja simbolizira svjetlo vjere u našim dušama koje daje Krist, uskrsli Gospodin - kazao je kardinal Puljić, dodajući da uskrsna svijeća simbolizira i svijeću koju su primili na krštenju.

- Tu smo da noćas obnovimo i tu uskrslu vjeru i nahranimo dušu njegovom riječju dok razmatramo kako Bog prati povijest spasenja -  kazao je kardinal Puljić ističući da Krist živi s njima.

- Mi danas želimo postati svjesni: Krist je živ; grob je prazan,, kazao je kardinal Puljić ističući da je Kristovo svjetlo prosvjetljava život svakog vjernika, a osobito tajnu smrti na koju nijedna znanost nije dala odgovor. „Krist je dao odgovor. Krist je uskrsnuo i rekao 'tko mene blaguje živjet će uvijeke'. To je ta vjera, ta vatra koju treba raspaliti u uskrsnom bdijenju“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je po krštenju svaki vjernik ucijepljen u Kristovo mistično tijelo.

Kardinal Puljić istaknuo je da Krist Uskrsli razbija strah kao što je to učinio s apostolima nakon što su vidjeli prazan grob i povjerovali da je Krist uskrsnuo. Ukazao je i na važnost kršćanske nade u vjerničkom životu jer nada usmjeruje pogled ka svjetlu Uskrsloga Krista koji svijetli i u trenucima kada se čovjekov duh zamrači. Potaknuo je vjernike da uvijek budu svjesni da je Bog s njima na njihovom životnom putu te da budu uvijek otvoreni Bogu koji je izvor radosti. Pozvao je sve da se u tom duhu raduju Uskrsu i Kristu koji je živ.

Nakon propovijedi, kardinal Puljić blagoslovio je krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio sve nazočne. Uslijedila je sveopća molitva i euharistijska služba.

Ceremonijama je ravnao mons. mr. Tomo Knežević, a liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Svete mise katedralni župnik vlč. Mato Majić blagoslovio je jela koja su vjernici donijeli i koja će blagovati na Uskrs.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kralj Charles pozdravio uskršnje mnoštvo na prvom javnom događaju od postavljanja dijagnoze

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Palestinska zajednica u BiH čestitala Uskrs

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta