Kultura     | 22.04.2019. 13:39 |

Projekt "Škole za 21. vijek" bit će realiziran i u osnovnim školama u ZDK-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. aprila (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporte Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić potpisao je danas s direktoricom British Councila u Bosni i Hercegovini Larisom Halilović memorandum o razumijevanju kojim se definiraju smjernice saradnje na projektu "Škole za 21. vijek".

Riječ je o trogodišnjem programu podrške razvoju kapaciteta osnovnih škola kojim će biti obuhvaćeno više od milion učenika na području zapadnog Balkana, uzrasta između deset i petnaest godina.

- Radi se o edukaciji, prije svega direktora, potom nastavnika i naravno onih zbog kojih zapravo i jesmo to, a to su učenici. Edukacija se odnosi na programiranje, na jedan zabavan, interaktivan način, jer mislim da mladi ljudi, djeca posebice, troše veliku energiju i vrijeme u okviru digitalnog, a da, zapravo, malo toga nauče - ističe ministar Kozlić, koji je dodao da će njegovo ministarstvo učiniti sve da projekt bude u potpunosti i realiziran.

Program će se provoditi paralelno s Nastavnim planom i okvirnim programom za osnovne škole u ZDK.

- Program se implementira u šest država zapadnog Balkana i velika mi je čast što se ZDK uključio kao jedan od prvih u Bosni i Hercegovini - kazala je Halilović, koja je napomenula kako se program fokusira na razvoj kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja pomoću džepnog računara.

Ona je napomenula kako će British Council raditi radionice s direktorima, vrlo fokusirane praktične obuke s nastavnicima svih osnovnih škola u ZDK, a djeca će, kroz projektne aktivnosti, imati priliku da se uključe sa svojim idejama.

- Oni, sami, u stvari su ti koji izlaze sa problemima koje oni žele da riješe na kreativan način - ističe Halilović, koja dodaje kako će djeca, kroz takmičenje u svojim školama, pokazati koliko su inventivni.

U projekt će biti uključene 54 osnovne škole, više o 300 nastavnika koji će stečena znanja širiti i na svoje ostale kolege. Vrijednost projekta je 10 miliona funti za šest država, a svaka će škola, u zavisnosti od veličine, dobiti određeni broj džepnih računara.

U projektu, za sada, iz Bosne i Hercegovine sudjeluju još i škole Kantona Sarajevo, Kantona 10 (Livno) i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a British Council pregovara i sa školama iz Republike Srpske.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kozlić: Osam od 15 školskih objekata u saradnji s KfW-om bit će rekonstruisano u ZDK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta