Kultura     | 22.04.2019. 14:34 |

Galib Šljivo poklonio VKBI ediciju 'Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Galib Šljivo poklonio je za potrebe biblioteke Vijeća autorsku ediciju u 12 knjiga "Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878", saopćeno je iz VKBI-a.

Kako se navodi u saopćenju, riječ je o istraživačkom pothvatu koji je započet sedamdesetih godina, a prva knjiga je izašla 1974. godine. Istraživački rad na ovoj ediciji trajao je gotovo četiri decenije. U dvanaesttomnoj ediciji obuhvaćena je povijest Bosne i Hercegovine od 1788. do 1878. godine, odnosno do Berlinskog mirovnog kongresa, kada je ugovorom velikih sila Bosna i Hercegovina dobila status "corpus separatuma" u okviru Autrougarske monarhije.

Značaj ove edicije je od neprocjenjive vrijednosti za sve građane BiH iz političkog, naučnog, obrazovnog i javnog polja djelovanja, kao i za sve Bošnjake koji žive u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, navedeno je u saopćenju.

Jedan primjerak edicije autor je poklonio i za biblioteku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, koji će biti uručen naknadno.

Autor edicije Galib Šljivo, koji danas živi i radi u Orašju, jedan je od najplodonosnijih bošnjačkih istraživača istorije BiH XVIII-XX stoljeća. Objavio je 21 naučnu monografiju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!