Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 17:53 |

Izviđači - Međunarodni dan planete Zemlje obilježen na Boračkom jezeru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Međunarodni dan planete Zemlje obilježen je u nedjelju na Boračkom jezeru u projektu Staza zdravlja, saopćio je Savez izviđača iz Zenice.

Učestvovalo je više od 110 djece i mladih iz Zenice i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Riječ je o drugoj aktivnosti u tom projektu, u organizaciji Saveza izviđača grada Zenice, podržanoj od Federalnog ministarstva zdravstva.

Na Boračkom jezeru su realizirane aktivnosti 'Zdrav okoliš, zdravi mi', 'Razonodom i kretanjem do zdravlja' i 'Čaša puna zdravlja'.

Djeca i mladi su imali priliku da nauče o značaju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, čuvanja okoliša i boravka u prirodi za njihov zdrav rast i razvoj.

Održani su akcija čišćenja zeničkog izviđačkog kampa, potom šetnja i predavanje o prirodnom okolišu izletišta Boračko jezero, posjeta Ergeli i upoznavanje sa značajem jahanja konja po zdravlje.

Izviđačka organizacija aktivnostima u ovom projektu nastoji naglasiti nemjerljiv značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za rast i razvoj djece i mladih, s naročitim akcentom na boravak u prirodi.

Cjelokupni cilj projekta je  promocija zdravlja i prevencija bolesti kod djece i mladih Bosne i Hercegovine putem fizičke aktivnosti i zdrave ishrane.

Aktivnost se realizira u projektu 'Smanjenje faktora rizika za zdravlje stavnovništva u Bosni i Hercegovini' pri Federalnom ministarstvu zdravstva, finansiranom od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u kooperaciji sa Svjetskom bankom koja pruža tehničku pomoć pri realizaciji.

Aktivnosti su predviđene za period od aprila do kraja juna 2019. godine te će u narednom periodu Savez izviđača grada Zenice organizirati još nekoliko aktivnosti u projektu Staza zdravlja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uređuje se izviđački kamp na Boračkom jezeru

Obilježavanje 60. godišnjice odreda izviđača s mostarskog Balinovca

Drugi Habitat Culture Fest na Boračkom jezeru počinje 2. kolovoza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'