Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 17:30 |

Ambasador Republike Turske obišao obnovljenu Aladža džamiju u Foči

FENA Elma Geca

FOČA, 22. aprila (FENA) - Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč danas je boravio u posjeti Goraždu i Foči. U pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića i direktora Vakufske direkcije u BiH Senaida Zajimovića, ambasador Koč obišao je obnovljenu Aladža džamiju, čije je svečano otvaranje planirano 4. maja te izrazio radost zbog činjenice da je ovaj vjerski objekat ponovo izgrađen zahvaljujući pomoći Turske.

- Otvorenje Aladža džamije će biti najljepši primjer tolerancije, uzajamnog poštovanja i brige za naslijeđem i izuzetna prilika da tu pozitivnu poruku pošaljemo cijelom svijetu. Kao kulturno-historijski spomenik i dio svjetskog naslijeđa, Aladža svakako Foči daje puno toga i u smislu turističkog potencijala - kazao je Koč.

Muftija Pitić potvrdio je da Organizacioni odbor, koji je povodom svečanog otvorenja formirao Rijaset IZ u BiH, privodi kraju pripreme za doček brojnih gostiju i vjernika, visokih zvanica iz BiH, Turske i drugih zemalja.

- Aladža je potvrda našeg ponovnog uzdizanja. Uradićemo sve što je u našoj moći da ona živi onako kako je nekada živjela. Tokom mjeseca ramazana Aladža će svaku noć biti puna dobrih ljudi koji vole Božije kuće - kazao  je muftija goraždanski.

Aladža džamija, koja predstavlja dio kulturne baštine BiH, nalazi se na listi spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Ponovo krasi Foču zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH, kao i radnicima preduzeća koji su radili na ponovnoj izgradnji.

Minirana je i potpuno  porušena 1992. godine, a radovi na njenoj obnovi počeli su 2014. Prvi put sagradio ju je Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana 1549. godine i slovila je za jedan od najljepših i najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

O organizaciji svečanog otvaranja obnovljene Aladža džamije ambasador Koč razgovarao je i sa načelnikom Opštine Foča Radisavom Mašićem i predsjednikom Skupštine Opštine Izetom Spahićem. Tokom boravka u Goraždu susreo se i s premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, a nakon toga posjetio je i Višegrad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu