Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 20:20 |

Gojer u pismu Inzku: Ponižavajući tekst OHR-a o pričuvnom sastavu policije RS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Akademik Gradimir Gojer, redatelj i književnik u otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku napisao je da je 'ponižavajuće  po inteligenciju i zdrav razum ono što je OHR priopćio 19. aprila u pogledu problematike vezane za formiranje pričuvnog sastava policije Republike Srpske'.

'Vama je kao nejasno zašto Milorad Dodik pravi vojsku u okrilju policije. Zato ću, da bih vam pojasnio stvari, napomenuti da je za genocid počinjen u Srebrenici okrivljena i osuđena, pored vojnih formacija i policija Republike Srpske. Dakle radilo se o zločinačkoj formaciji u ratu. Sad takvoj, potencijalnoj vojnoj (!!!) formaciji treba i pričuvni sastav. Ako vam gospodo nije ni sada jasno ekspliciraću dalje: to je izravan atak na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, to je prijetnja za svakog Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, to su postrojbe koje nastaju na logici genocidne politike i nacionalističkog koncepta.
To što tolerirate retoriku Milorada Dodika, koji jasno i glasno govori protiv opstanka, odnosno o nestanku države Bosne i Hercegovine, ne služi vam na čast, ali to što mirno promatrate nastajanje potencijalnih vojnih formacija koje će sutra biti upotrebljene protiv građana ove zemlje i pri tom govorite da vam nije jasno za šta bi trebale služiti jedinice Rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, to je već uvreda svakog prosječno inteligentnog Bosanca i Hercegovca. Stidite se teksta kojim ste se oglasili!', kaže Gojer u otvorenom pismu koje je uputio OHR-u. 


(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Knjiga Gradimira Gojera o dramskim umjetnicima Oliveri i Zvonimiru Markoviću, prožeta ljubavlju

Knjiga 'Galaksija Gojer' autorice Svetlane Broz predstavljena večeras u Sarajevu

NUBBiH promovisao knjigu 'Theatralia Ragusina', Gradimira Gojera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom