Kultura     | 23.04.2019. 08:10 |

'Mala liska' Filipu Deteliću, večeras 'Narodni poslanik'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. travnja (FENA) - Predstava "Mušica" Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvedbi ansambla Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, četvrta je predstava koja je odigrana u konkurenciji ovogodišnjeg festivala "Mostarska liska 2019".

 "Mala liska" za najboljeg glumca/glumicu sinoć je jednoglasnom odlukom Stručnog žirija otišla u ruke glumca Filipa Detelića.

 "Drago mi je apsolutno. Među nas četvero predivnih kolega, s kojima jednostavno obožavam biti na sceni, i među takvim kolegama, prijateljima biti izabran za nešto posebno, onda normalno da je čast, sreća i zadovoljstvo", istaknuo je Detelić i napomenuo kako ne igra prvi put u Mostaru, ali je prvi put na festivalu "Mostarska liska" što ga dodatno čini sretnim.

 Detelić je zajedno s glumcima Markom Hergešićem, Natašom Kopeč i Ivanom Grčićem, na scenu donio pitku komediju, čija je tematika bračni život, ljubav i sve što ona nosi sa sobom. Komedija koja preispituje snagu takvog temelja društva kao što je to brak i dolazi do jasnog zaključka da se nikakav kalup i model ne mogu primijeniti na ljudske emocije.

 Večeras je na rasporedu peta predstava u konkurenciji festivala "Mostarska liska 2019". Riječ je o predstavi "Narodni poslanik", autora Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

 Predstava je nastala u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo koji su okupili neka od najboljih glumačkih imena Bosne i Hercegovine. Glumačku postavu čine Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Nadine Mičić, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Dženita Imamović-Omerović, Sead Pandur, Maja Salkić i Aldin Omerović.

 "Nušićev 'Narodni poslanik' svojevrsni je i uvijek aktualni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem, što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje  čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas", zapisao je o predstavi redatelj Alen Muratović, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Komedija 'Ubit ću se, majke mi' za Dan žena u Kosači

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta