Bosna i Hercegovina     | 23.04.2019. 12:04 |

Granična policija BiH demantirala nehumano postupanje prema migrantima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. travnja (FENA) - Grupa migranata čiji je snimak u prostorijama za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk objavljen u medijima ilegalno su izvan graničnog prijelaza prešli iz Crne Gore u BiH zbog čega je s MUP-om Crne Gore dogovorena readmisija na MGP Klobuk, izvijestili su u utorak iz Granične policije BiH.

 Migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente izuzev potvrda da su tražitelji azila u Crnoj Gori. Nakon što su im službenici Jedinice granične policije Trebinje osigurali vodu i hranu do primopredaje pripadnicima MUP-a Crne Gore smješteni su u prostorijama za zadržavanje (jedinim koje Granična policija BiH ima na MGP Klobuk za tu svrhu).

 Granična policija BiH demantirana je nehumano postupanje prema migrantima na MGP Klobuk u prostorijama koje ima na raspolaganju.

Iz te policije ističu kako je MGP Klobuk prijelaz projektiran i izgrađen od sredstava EU čiji montažni objekti nisu klasično zidani tako da su prostorije za zadržavanje ograđene metalnim pregradama, ali je riječ o klimatiziranim i prostorijama s grijanjem, pod video nadzorom, s dnevnom svjetlošću i sanitarnim uvjetima, a migranti u njima nisu bili zaključani. Prostorije su predviđene za kraća zadržavanja do šest sati, a migranti u njima nisu proveli duže od dva sata.

Istovremeno, navode da su službene prostorije i uvjeti rada službenika Granične policije BiH na velikom broju graničnih prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija na MGP Klobuk gdje su migranti boravili kratko vrijeme.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo